Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse fruitexporteurs zoeken kopers in Azië en Afrika

Volgens Jan Nowakowski, manager van de Poolse appeldistributeur Genesis Fresh, lijkt Azië voor een Poolse appelexporteur een goede kans om zijn markt uit te breiden: "Het appelseizoen is goed geweest voor ons, we verplaatsen volumes zoals gepland. Dit seizoen kijken we specifiek naar uitbreiding naar nieuwe markten in Azië en Afrika. We kijken naar potentiële kopers in India, Vietnam, Bangladesh, Maleisië en Egypte. De vraag is stabiel, de vraag uit Azië kwam iets eerder dan ik had verwacht. Ze schijnen appels te willen vanaf november, soms zelfs oktober. Dit jaar kan het ook te maken hebben met markten die ze niet leveren zoals normaal, zoals Italië. Van wat ik hoor hebben ze een slechte oogst, waardoor een gat in de markt voor ons ontstaat. De volumes zijn niet al te groot, maar we zullen zien wat ervan komt."

Ook al lijken een aantal exporteurs wat problemen te hebben met de export van appels naar Egypte, legt Nowakowski uit dat er nog steeds manieren zijn om appels te verschepen naar die markt. "De Egyptische markt heeft zijn uitdagingen, zoals een elektrisch systeem en wat betreft de munteenheid; ze moeten de handel wel kunnen betalen. We hebben echter meerdere opties om onze appels naar de Egyptische markt te krijgen, ook al betekent het dat we een tussenpersoon moeten vinden. Over het algemeen, als Egypte vraagt naar onze appel, zullen we een weg vinden om onze appels naar hen te krijgen, hoe dan ook."

De energieprijzen zullen vanaf januari niet meer aanzienlijk stijgen volgens de Poolse overheid. Toch zegt Nowakowski dat hij toch een kleine stijging van de energiekosten verwacht. "Het hele Europese continent heeft te maken met de hoge energieprijzen. De Poolse overheid mag dan gezegd hebben dat de prijzen niet meer omhoog zullen gaan, maar ze zullen toch op zijn minst licht stijgen. Ik denk niet dat de energieprijzen dramatisch omhoog zullen gaan, maar we zullen zeker hogere prijzen zien. Het is moeilijk te voorspellen hoe de markt er in januari uit zal zien. In ieder geval zullen we moeten accepteren de energieprijzen hoger zullen zijn en een manier vinden om die kosten te compenseren," besluit hij.

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel: +48223783405
[email protected]

Publicatiedatum: