Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Bouden, Kiem-X:

"De feestdagen lijken, na moeilijke jaren, weer ouderwets mooi te worden voor kiemgroenten"

Tholen - Richting het einde van het jaar richt de blik van Wim Bouden van Kiem-X zich langzaamaan weer op een jaar van 'normale' feestdagen. "We hebben twee uiterst moeizame jaren gehad met de pandemie. Vorig jaar was de Belgische horeca open tot 23.00 uur. Het was een rem op de feesten, waar de kiemgroenten bij uitstek het meest geconsumeerd worden", vertelt Wim. "Traditioneel gezien is het vanaf de week voor Kerst gekkenhuis en nu alles weer genormaliseerd lijkt, willen we weer ouderwets gaan knallen."

Het zijn moeilijke jaren geweest voor de specialist in kiemgroenten. "We kunnen wel zeggen dat 2020 en 2021 een ramp zijn geweest, maar ik denk dat dit voor veel mensen in de sector het geval was. Nu alles weer mag, hopen we weer op een prachtige Kerst, want dit kan een jaar toch wel maken." De eerste tekenen zijn in ieder geval goed. "We hebben een hele mooie zomer gedraaid. Het was natuurlijk prachtig weer, waardoor veel klanten aan de Belgische kust zot hebben gedraaid. Toch is dit ook weer een vertekend beeld. Met de hoge energie- en verpakkingsprijzen gaan de goede inkomsten van de zomer direct naar de kosten. Het is wel licht frustrerend dat je zulke mooie volumes kan draaien, maar toch stil lijkt te staan. De marges zijn weg."

Wim kijkt desalniettemin vol goede moed naar, normaliter, de drukste periode van het jaar voor Kiem-X. "Het is op het moment nog even stilte voor de storm, maar richting half december begint de verkoop stilaan te stijgen. Onze klanten bouwen stock op en de week voor Kerst wordt onze kwekerij eigenlijk te klein. Elke vierkante centimeter wordt benut. Dat was voor corona toch het geval, dus ik hoop dat het dit jaar niet anders zal zijn. Het ziet er echter goed uit, want de reserveringen in bijvoorbeeld Brugge zijn al beter dan voorgaande jaren en ook de Colruyt Groep, wat onze grootste klant is, geeft mooie prognoses."

Toch zijn er nog altijd lichte onzekerheden met de huidige inflatie, maar dat mag de pret, zo vertelt Wim, niet drukken. "Uiteraard zijn kiemgroenten een nicheproduct en wat duurder. Daardoor zullen sommige consumenten wellicht kiezen voor een goedkopere optie, maar toch verwachten we er veel van. Veel mensen zullen Kerst thuis gaan vieren. Daar mag alles en is alles bovendien goedkoper. Dan zien we dat prei-, rode biet- en rode radijsscheuten altijd wel echte hardlopers zijn. Het hele assortiment draait goed richting de feestdagen, maar dat blijven vooralsnog wel echt de klassiekers."

Voor meer informatie:
Wim Bouden
Kiem-X
Peperhol 6
9850 Deinze, Belgiƫ
+32 472-703954
[email protected]      
www.kiem-x.be