Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frambozenareaal daalt opnieuw in Huelva

In de Spaanse provincie Huelva bedraagt het zachtfruitareaal voor het huidige seizoen 2022/2023 in totaal 11.802 hectare. Dat is 0,53% meer dan vorig jaar.

Freshuelva, de vereniging van telers en exporteurs van aardbeien en zachtfruit van Huelva, geeft aan dat volgens de gegevens van de aangesloten bedrijven het aardbeienareaal 6.295 hectare beslaat. Dat is 2% meer dan de 6.167 hectare van vorig seizoen.

"Door de hoge temperaturen en het gebrek aan regen in de maand oktober hebben de telers tot bijna eind november in totaal ongeveer 20% van de percelen moeten heraanplanten. De eerste oogst van die planten zal dus pas later plaatsvinden dan die van de zaailingen die in oktober zijn overgeplant. De heraanplant zorgt natuurlijk ook voor een aanzienlijke stijging van de teeltkosten."

Ook het blauwe bessenareaal is met 2% gegroeid van 3.532 hectare vorig seizoen naar 3.602 hectare dit jaar. De huidige diversiteit aan blauwe bessenrassen maakt het mogelijk om al in december, nog vóór de kerstvakantie, productie te hebben en marktaandeel te winnen ten nadele van landen als Chili of Peru.

Het bramenareaal is met 3% gestegen van 139 naar 143 hectare. Er worden nieuwe rassen opgenomen waarmee praktisch het hele jaar door geoogst kan worden.

Framboos laat daarentegen negatieve cijfers optekenen. Het areaal blijft krimpen, dit keer met 7,5%: van 1.902 hectare vorig jaar naar 1.762 hectare dit jaar. Framboos is het zachtfruit dat het meest lijdt onder de concurrentie van de teelt buiten de EU, die niet onder dezelfde strenge regels plaatsvindt. Het is een situatie die Freshuelva al herhaaldelijk heeft aangeklaagd bij de Spaanse en Europese overheid. Deze situatie heeft ertoe geleid dat veel telers uit Huelva inzetten op andere zachtfruitsoorten, gezien het gebrek aan winstgevendheid.

De zachtfruitsector staat voor een nieuw seizoen vol onzekerheden en bedreigingen, vooral door de aanhoudende droogte die het hele land teistert en de onstuitbare kostenstijging van onder meer energie of grondstoffen.

Voor meer informatie:
Freshuelva
freshuelva@freshuelva.es
https://freshuelva.es

Publicatiedatum: