Tholen - In de Nederlandse peenhandel is er van drukte nog geen sprake. "De markt is nog zo dood als een pier", constateert Paul van der Linde, die bij Van der Linde uit Emmeloord verantwoordelijk is voor de in- en verkoop van peen. Hij verwacht de komende maand ook nog geen verandering in de situatie. "Alleen als het de komende weken hard gaat vriezen, maar zo niet, dan zal het nog wel even rustig blijven."

"In het Oostblok is men nog volop aan het rooien. Die situatie is bekend. Om hoge energiekosten te vermijden proberen de telers hun gewassen zo lang mogelijk op het land te houden. Het Oostblok is dan ook totaal nog niet aan de markt en daar moeten we het voor het spoelen toch van hebben. De Belgen schijnen nog aardig wat werk te hebben, maar de spoelers in Nederland hebben het ongekend stil."

Toch is van prijsdruk volgens Paul geen sprake. "De prijzen houden goed stand, puur omdat de verwachtingen hooggespannen zijn. Vorige week noteerde Emmeloord nog 24 cent voor afland peen. Maar daar moet bij gezegd worden dat er heel weinig handel wordt gedaan. Het moet allemaal in de tweede helft van het seizoen gaan gebeuren."

"Wel is de kwaliteit van de peen dit jaar opnieuw problematisch. Er zijn echt veel partijen met ringrot. We raken hier inmiddels een beetje aan gewend in peenland, maar daar zullen de meeste spelers de komende tijd weer achter gaan komen. Ook zal het geen topoogst worden. Vorig jaar spoelden we partijen van 750 kg, dit jaar houdt het met kisten van 600 kg echt wel op. De opkomst was dit jaar goed en dat heeft geleid tot veel fijne peen. De C-peen zal schaars zijn dit jaar", besluit Paul.

Voor meer informatie:
Paul van der Linde
Van der Linde
Mob: +31 (0)6 52 06 36 01
Paulvanderlinde@vanderlindebv.com    
www.vanderlindebv.com