"De aardbeiensector maakt grote veranderingen door, nu de vraag naar dit fruit niet langer seizoensgebonden, maar bijna jaarrond constant is. De afgelopen jaren moest het rassenaanbod dan ook uitgebreid worden om de teler oplossingen te bieden om de markt langer te kunnen voorzien van aardbeien", vertelt Carmela Suriano, directeur EMEA bij Nova Siri Genetics, een veredelingsbedrijf in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata. 

Carmela Suriano

Het onderzoek van Nova Siri Genetics biedt concrete antwoorden aan telers in gebieden met een warm gematigd klimaat, zoals rond de Middellandse Zee, en voor de subtropische gebieden in het algemeen.

"Onze focus is gericht op gebieden met milde winters, aangezien we rassen aanbieden die weinig koude-uren nodig hebben. Ze zijn er geschikt voor de teelt in de herfst-, winter- en lentemaanden en behalen uitstekende resultaten in de teelt en in de afzet. Een van de rassen die bijzonder goed op deze behoeften inspeelt, is NSG 203 - Marimbella®️, geïntroduceerd in Europa in 2019 en in afwachting van bescherming in Noord-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. In Italië heeft Marimbella een exponentiële groei doorgemaakt, gaande van 7 miljoen zaailingen in 2020 tot 29 miljoen dit jaar in Zuid-Italië, met name in Basilicata, Campanië en Sicilië", vervolgt Suriano.

Marimbella aardbeien van bewortelde stekken uit Basilicata

Marimbella levert zowel als zaailing als bewortelde stek goede resultaten af. De eerste oogst vond plaats in de eerste week van november in de Sele-vlakte (Campanië), in de provincie Trapani (Sicilië) en in de Metapontino-streek (Basilicata). 

Marimbella zaailing 40 dagen na aanplant

De sterke punten van Marimbella zijn een mooi gespreide oogst, vroege eerste oogst, hoge kwaliteit van het fruit en goede houdbaarheid. Het is een ras dat in de wintermaanden, ondanks de sterke temperatuurwisselingen, middelgrote tot grote maten voortbrengt. De kleur is mooi en homogeen en de schil elastisch.

"We zijn tevreden met de onderzoeksresultaten en de bijdrage die het bedrijf levert aan rasseninnovatie in de aardbeiensector wereldwijd", besluit Suriano.

Voor meer informatie:
Nova Siri Genetics Srl
Via San Maurizio, 46
75025 Policoro (MT) - Italië
info@novasirigenetics.com
www.novasirigenetics.com