"Met een vertraging van een paar weken en met een opbrengst die 20% lager ligt dan vorig jaar zijn we het citrusseizoen begonnen met de Navelina sinaasappel", zegt Lucio Oliveri, directeur van de Siciliaanse telersvereniging Motta Cooperativa Agricola. "De citrusverkoop komt nu in deze eerste dagen van december pas goed op gang met de rassen van de Tarocco bloedsinaasappel. Er liggen evenwel hindernissen op de weg, want de consumptie daalt nu de koopkracht van de gezinnen een knauw krijgt met de economische crisis." De telersvereniging heeft voor een kleine revolutie gezorgd in de afzet van bloedsinaasappelen met een Tarocco ras dat verkocht wordt onder de merknaam Fragolino Arancia Rossa®. 

Lucio Oliveri, directeur van de Siciliaanse telersvereniging Motta 

Motta Cooperativa Agricola werd opgericht in 2005 op initiatief van 21 telers gespecialiseerd in de teelt en afzet van clementines, mandarijnen en sinaasappelen (Moro, Navelina, Sanguinello en Tarocco).

De teelt strekt zich uit op een areaal van 230 hectare in de vruchtbare vlakte van Motta Sant'Anastasia, in de provincie Catania. Het citrus ondergaat geen enkele behandeling. De coöperatie heeft een pand uitgerust met koelcellen van de nieuwste generatie, een groot magazijn en drie nieuwe verwerkingslijnen.

"De prijsstijgingen van energie, logistiek en verpakking hebben hun weerslag op de prijs in het schap. In die zin is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen teelt en afzet, zodat de telers de kostenstijgingen de baas kunnen en investeringen kunnen doen die nodig zijn om goed en gezond fruit te produceren", zegt Oliveri.

Het paradepaardje van de coöperatie is Fragolino®, een rendabele bloedsinaasappel die de aandacht van de consument trekt vanwege de bijzondere kenmerken die typisch zijn voor een Tarocco Lempso: een unieke smaak een een buitengewone anthocyaanpigmentatie van de schil en van het vruchtvlees.

Prezzi ottimi per l'arancia rossa a marchio Il Fragolino®

"Vergeleken met de niet-gepigmenteerde sinaasappelen is er meer vraag naar Fragolino, vooral in het buitenland, dat goed is voor 50% van onze omzet. Het is een kloon van de Tarocco Lempso en door de coöperatie geregistreerd met de handelsnaam Il Fragolino Arancia Rossa®, omdat het een sterke aardbei-nasmaak heeft (fragola is Italiaans voor aardbei, nvdr). Het hoge suikergehalte – bij volledige rijpheid rond de 13-14 graden Brix - en de lange houdbaarheid maken dit citrusras geschikt voor export naar verre bestemmingen" voegt Oliveri toe.

Motta Cooperativa Agricola zet het citrus af op de binnenlandse markt, maar met vooral de bloedsinaasappelen Tarocco Lempso en Ippolito is de telersvereniging ook aanwezig in de rest van Europa. De bestellingen vanuit het buitenland groeien gemiddeld met 20% per jaar, vooral in landen als Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Nederland. Dat zijn landen die veel waarde hechten aan zero residu en een duurzame en milieuvriendelijke manier van telen. 

Voor meer informatie:
Motta Cooperativa Agricola
Lucio Oliveri 
Via Policara
Motta S. Anastasia (CT) - Italië
Tel: +39 339 3249605
Tel: +39 (0)95 8164035
motta.coop.agr@virgilio.it
www.aranciarossailfragolino.it