Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Actievoerders bezetten hoofdkantoor Rabobank: "Stop met het financieren van de stikstofcrisis!"

Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) Landbouw hebben vandaag de lobby van het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht bezet. Zij eisen dat de Rabobank stopt met investeringen in de industriële landbouw en het beleid volledig richt op en een snelle transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem. Ook willen ze dat de bank meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis. "Rabo ruim je shit op" staat dan ook op een van de banners. De actievoerders zullen pas vertrekken als Rabobank de eisen inwilligt. 

"Om de bank te dwingen zijn vervuiling onder ogen te komen hebben de actievoerders dienbladen met hopen mest meegenomen. Ondanks alle groene praatjes blijft Rabo een drijvende kracht achter vervuiling, natuurverwoesting, klimaatontwrichting en boerenleed​​​​​​​", zo meldt de organisatie. Woordvoerder Yolande Schuur: "Met mest op een presenteerblaadje drukken we Rabobank met de neus op de feiten. We zitten in de shit en dat is mede aan Rabobank te danken, die liet boeren geen andere keuze dan te intensiveren en op te schalen vanuit eigen winstbelang. Terwijl ze wisten dat het ecologisch onverantwoord was."

Actie vooraf aan het debat in de Tweede Kamer
Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de stikstofcrisis en het uitkopen van boeren. Yolande Schuur: "Als aanjager en grote profiteur van de problemen zal de Rabobank moeten meebetalen aan het oplossen ervan. De bank moet stoppen met haar vervuilende 'business as usual', en een radicale koerswijziging inzetten naar een snelle en eerlijke transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem in samenspraak met boeren die willen verduurzamen."

Bron: XR Landbouw

Publicatiedatum: