Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer fruitbedrijven met eigen medewerkers in dienst

Het aantal bedrijven in de fruitteeltsector met medewerkers op de eigen loonlijst is tussen 2019 en 2021 gestegen van 840 naar 890.  Dat blijkt uit het Colland Arbeidsmarktonderzoek 2022, zo schrijft NFO.

Het Colland Arbeidsmarktonderzoek is een tweejaarlijks onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van het bestuur van Colland Arbeidsmarkt. Het onderzoek geeft een actueel beeld van de trends en ontwikkelingen in de agrarische en groene sectoren op het gebied van de arbeidsmarkt. Afgelopen jaar deden 5.600 bedrijven mee, waaronder iets minder dan 300 fruitbedrijven.

Enkele resultaten op een rij
Uit het onderzoek komende de volgende resultaten naar voren:

  • Het aantal bedrijven in de fruitteelt met medewerkers op de eigen loonlijst is gestegen, van 840 in 2019 naar 890 eind 2021. Deze bedrijven hebben in totaal 940 vestigingen.
  • Het merendeel van de bedrijven (bijna 60 procent) heeft 1 tot 5 medewerkers op de loonlijst, bij ruim 20 procent staan 6 tot 10 medewerkers op de loonlijst en bij 13,9 procent zijn dat er 11 tot 25.
  • De gemiddelde leeftijd van een medewerker op de loonlijst van een fruitbedrijf komt uit op 38,1 jaar.
  • Bijna een derde (32 procent) van de medewerkers van fruitbedrijven die op de loonlijst staan, bevindt zich in de leeftijdscategorie van 15 tot 24 jaar.
  • 60 procent van de medewerkers in de fruitteelt is man, 40 procent vrouw.
    Van de medewerkers die in de fruitteelt op de loonlijst staan, heeft 51 procent de Nederlandse nationaliteit en is 41,7 procent van Midden- of Oost-Europese afkomst.
  • 85 procent van de fruitteeltbedrijven heeft geen medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst.

Bron: NFO

Publicatiedatum: