Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE aardappelen week 47/48

'Binnenkort begint het vroege aardappelseizoen in Cyprus'

De verkoop van consumptieaardappelen verliep alles bij elkaar zeer rustig en was de vraag nogal zwak. Desondanks waren vraag en aanbod de hele tijd in evenwicht. De verkopers hoefden hun prijzen daarom niet aan te passen. De eerste importen van vroege aardappelen uit Cyprus staan volgens de BLE al in de startblokken: hun seizoen begint binnenkort. 

Rheinland-Pfalz
De handel op de aardappelmarkt verloopt nog steeds rustig, het aanbod is ruim voldoende voor de bescheiden vraag, aldus de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz. De prijzen zijn desondanks stabiel, de telers hebben geen haast om kwalitatief goede aardappelen uit bewaring te verkopen. Partijen met meer uitsorteerwerk worden goedkoper van de hand gedaan. Bij industrieaardappelen zijn er grotere verschillen tussen de verschillende rassen. Er is nauwelijks vraag naar vrij verkrijgbare industrieaardappelen, de contracthoeveelheden dekken ook hier de vraag.

Hessen
Ook in deelstaat Hessen verloopt de verkoop van aardappelen nog steeds rustig, aldus de Landwirtschaftskammer. De markt gaat momenteel gebukt onder een grote terughoudendheid om te kopen vanuit de consumenten. Als gevolg daarvan kunnen vastere prijzen zich voorlopig niet doorzetten. Tegelijkertijd wordt de opslagstabiliteit van sommige partijen kritisch beoordeeld en als gevolg daarvan worden deze partijen snel op de markt verkocht tegen lagere prijzen. Pas vlak voor de kerstdagen wordt er een opleving van de vraag verwacht.

Schleswig-Holstein
In deelstaat Schleswig-Holstein is de vraag naar aardappelen rustiger dan verwacht. Het aanbod is meer dan voldoende om aan de vraag te voldoen. Over het geheel genomen blijven de genoemde prijzen op het niveau van de voorgaande weken. Volgens de Landwirtschaftskammer leidt de aarzelende verkoop echter tot een bepaalde nervositeit bij sommige marktdeelnemers, zodat er naar verluidt prijsconcessies van ongeveer 2 euro per 100 kg worden gedaan bij telers die een deel van de aardappelen zo snel mogelijk kwijt willen raken.

Het huidige prijsniveau is nog steeds te hoog voor de export. Bij dalende prijzen zou er export tot stand kunnen komen. In de komende weken tot aan Kerst wordt een opleving van de vraag verwacht.

Niedersachsen
In de afgelopen week bleef de markt nog steeds evenwichtig en rustig, meldt de Bauernverband Nordostniedersachsen (BVNON) in haar meest recente marktrapport. De prijzen liggen gemiddeld op 30 euro per 100 kg voor vastkokende aardappelen en 28 euro per 100 kg voor overwegend vastkokende aardappelen. 

Publicatiedatum: