Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bescheiden handel in exotisch fruit op de groothandelsmarkt in Frankfurt

"Ingevlogen mango's wel €10 omhooggegaan"

Wintertijd is exotentijd: tijdens de periode voor Kerst is er zoals bekend veel vraag naar grotere hoeveelheden ingevlogen ananas, mango's, lychees en dergelijke. Maar de huidige inflatiestijging en de daarmee verbonden daling van de koopkracht hebben een merkbaar effect op de handel in bijzondere exotische fruitsoorten, laat de inkoop- en verkoopafdeling van Josef Stapf Großmarkt weten.

De situatie wordt verergerd door de ongewijzigd hoge vrachttarieven, vooral in de luchtvrachtsector. Abdulaziz Maras, exotenspecialist bij het groothandelsbedrijf uit Frankfurt, schetst de situatie aan de hand van ingevlogen mango's. "Twee à drie jaar geleden werden ingevlogen mango's voor ongeveer 30 euro per colli van 6 kg verkocht, inmiddels moet men daar soms wel 10 euro bovenop tellen. Bij de ingevlogen mango's is de vraag nog voorhanden, maar bij meer ongebruikelijke producten zoals bijvoorbeeld grenadilla's of vijgen uit Peru of Brazilië is de vraag ver onder het gemiddelde." Momenteel verkoopt de firma Josef Stapf Peruaanse Kent mango's in de maten 11/12/13. "Wij hopen dat in de komende weken ook de populaire maten 9 en 10 steeds meer op de markt zullen komen."


Abdulaziz Maras

Lychees en kersen van overzee
Bij de lychees, eveneens een hardloper in december, wacht men met spanning op de eerste vliegtuiglading. Abdulaziz: "Momenteel distribueren we nog verscheepte lychees uit Mauritius, in de loop van week 49 verwachten we echter de eerste vliegtuigladingen van het eiland Réunion, die onder het gevestigde label Philibon verkocht worden. In de voorgaande jaren konden we ook een aanzienlijke stijging van de vraag vaststellen zodra de eerste Philibons beschikbaar waren. Of dat ook dit jaar het geval zal zijn, valt echter nog te bezien."

Ook kersen van overzee worden traditioneel goed verkocht tijdens de kerstperiode, weet Abdulaziz. "Momenteel betrekken we onze kersen zowel uit Chili alsook uit Zuid-Afrika. Vlak voor Kerst arriveren dan normaal gesproken de eerste partijen uit Canada en Tasmanië. Vanwege de hoge inkoopkosten en de tendens om het seizoen te verlengen in de genoemde oorsprongslanden, kan ik echter niet uitsluiten dat men voor een deel af zal zien van de inkoop van Canadese en Tasmaanse kersen."

Ingevlogen ananas verliest aan betekenis
Volgens Abdulaziz is er de afgelopen jaren veel gebeurd in de exotensector. Avocado's zijn inmiddels het hele jaar door verkrijgbaar, terwijl bepaalde producten, vooral ingevlogen ananas, aan marktaandeel hebben verloren. "Wij bieden weliswaar nog steeds twaalf maanden per jaar ingevlogen ananas aan, maar desondanks zijn scheepswaren uit kostenoverwegingen en vanwege de toegenomen kwaliteit aantrekkelijker geworden. Desondanks zien we doorgaans ongeveer twee weken voor Kerst een aanzienlijke stijging van de vraag naar ingevlogen ananas."


Ingevlogen ananas en mango's

Gespannen stemming in het Frischezentrum Frankfurt
Net als op veel andere groothandelsmarkten in Duitsland is de stemming ook in Frankfurt nogal somber, vervolgt Abdulaziz. "Tijdens corona was er sprake van een algemene opleving van de groothandelsmarkt, daar komt nu weer verandering in. Dit komt onder meer tot uiting in de inkoophoeveelheid per afnemer, vooral bij de duurdere producten. In zoverre gaat de tendens eerder naar beneden."

Voor meer informatie:
Abdulaziz Maras
Josef Stapf Großmarkt GmbH
Frischezentrum Frankfurt
Tel: +49 (0)69 400502200
[email protected] 
www.josef-stapf.de    

Publicatiedatum: