Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oorzaak: hoge temperaturen

Middellandse Zee-vlieg in Spaanse kaki- en citrusteelt

Na de warmste oktobermaand in de geschiedenis van Spanje en een novembermaand die milder was dan gebruikelijk, is de mediterrane fruitvlieg (Ceratitis capitata) dit seizoen een ernstig probleem geworden in de kaki- en citrusteelt.

"De hoge temperaturen hebben een uitbraak van Ceratitis veroorzaakt, die we in deze oogstperiode niet hadden verwacht", vertelt Andrea Gregori, accountmanager van Suterra, een fabrikant van plaagbestrijdingsmiddelen op basis van feromonen. "In Huelva was er een gemiddelde temperatuur van 20 tot 25 graden en een matige relatieve vochtigheid. Dat zijn de perfecte omstandigheden voor de fruitvlieg om zich te ontwikkelen en zich voort te planten. De kakitelers worden er gedwongen de oogst te vervroegen om te voorkomen dat de vlieg in het fruit prikt."

"In de Valenciaanse Gemeenschap en Murcia zien we ook een uitbraak van Middellandse Zee-vlieg op een ongebruikelijk moment. De plaagdruk heeft meer schade aangericht dan in voorgaande jaren, zowel in de kakiteelt als bij de middellate citrusrassen, die momenteel worden geoogst. We hebben het over aanzienlijke hoeveelheden, want 90% van de Europese kakiteelt vindt plaats in de Valenciaanse Gemeenschap. Ook in Extremadura worden meer boomgaarden getroffen in vergelijking met vorig seizoen."

"Met de invallende kou zal de fruitvlieg weer verdwijnen, maar ondertussen hebben we veel actieve stoffen niet kunnen gebruiken omdat de Europese Unie ze van de markt heeft gehaald. En het tempo waarin nieuwe producten worden geregistreerd is veel te traag. Bepaalde middelen worden weggenomen en er komen geen nieuwe voor in de plaats. De teler heeft dus een zeer beperkt aantal instrumenten om de Middellandse Zee-vlieg te bestrijden, waarvan de meeste ook nog tot dezelfde groep behoren. Dat staat een effectieve plaagbestrijding in de weg."

Controle vereist voordat het te laat is 
"Wij stellen een duurzaam product voor. Magnetâ„¢ MED is het ideale biocontrolesysteem om de populatie van de mediterrane fruitvlieg te voorkomen en onder controle te houden, onder andere omdat de maximale effectiviteit minstens 6 maanden aanhoudt. Hierdoor kan de teler de vliegenpopulatie tijdens het seizoen onder controle houden. De Magnet-apparaten die in juli werden geplaatst, behouden nog steeds hun effectiviteit, ook nu in de oogstperiode." 

"Door er op tijd bij te zijn, laten we de kans niet onbenut om de populatie van de mediterrane fruitvlieg onder controle te krijgen voordat het te laat is."

Voor meer informatie:
Suterra
www.suterra.com

Publicatiedatum: