Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guilhem Flammen, Greenery France:

Tomaten: groot aanbod, kleine vraag in Frankrijk

De tomatenmarkt in Frankrijk is momenteel wat betreft de herkomsten van de tomaten vrij heterogeen. Het seizoen van de Noord-Europese herkomsten loopt op dit moment ten einde en de eerste tomaten met een Zuid-Europese herkomst komen op de markt. Niet alleen de laatste Franse, Belgische en Nederlandse tomaten, maar ook de eerste tomaten van het nieuwe Franse seizoen en de eerste tomaten uit Marokko, Spanje en Turkije zijn (dus) op de markt te vinden.

"De stijging van de energiekosten heeft de aanplant in de Noord-Europese landen dit jaar vertraagd. De landen in Zuid-Europa hadden hierop al geanticipeerd door meer aan te planten om deze winter aan de vraag naar tomaten te kunnen voldoen. Het valt nog te bezien of de consumptieaantallen echt zullen toenemen, want momenteel verloopt de afzet zeer rustig", vertelt directeur van Greenery France Guilhem Flammen. "Met alle herkomsten op de markt is het aanbod te groot en wordt het geconfronteerd met een zeer kleine consumptieaantallen, waardoor de markt destabiliseert. We merken ook dat iedereen aan het eind van de maand krap zit. Dit gegeven is vooral onder de diverse partijen binnen de AGF-sector goed voelbaar.

De daling van de consumptieaantallen kan verband houden met het seizoen, maar ook met de inflatie en een algemene sfeer die niet gunstig is voor de consumptie. Als gevolg van deze instabiliteit, dalen de prijzen."

De markt is ook wat betreft de kwaliteit van de tomaten vrij heterogeen. Dat dit zo is, heeft te maken met het feit dat de seizoenen elkaar overlappen, terwijl de afzet sowieso niet heel vlot verloopt. "Deze situatie zal waarschijnlijk nog zo'n 2 tot 3 weken aanhouden. Daarna, in januari 2023, hopen we dat de tomatenmarkt weer enigszins in evenwicht komt."

Voor meer informatie: 
Guilhem Flammen
Greenery France
g.flammen@thegreenery.com  

Publicatiedatum: