Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
27 procent van de Franse huishoudens koopt minstens één keer asperges

Beter markttoezicht mogelijk met Europese aspergeprognoses?

In totaal oogstte men in Frankrijk 20.256 ton asperges, die op 4.731 hectare geteeld werden, aldus Frédéric Faillières, Business Manager voor Noord-Europa, bedrijfsleider bij Planasa Frankrijk en voorzitter van Asperge de France.

Hij sprak tijdens de International Asparagus Meeting in Karlsruhe, in het kader van de vakbeurs expoSE, over het werk van de vereniging van Franse aspergetelers, die witte, paarse en groene asperges telen. Hiertoe behoren zeven leden die in totaal 150 telers vertegenwoordigen. Zij oogstten 6.000 ton asperges op 1.300 hectare, wat ongeveer 30 procent van de totale Franse aspergeteelt is. De vijf hoofdteeltgebieden van de Franse aspergeteelt zijn de departementen Landes, Maine-et-Loire, Gironde, Gard en Bas-Rhin.

Frédéric Faillières

Tot de taken en doelstellingen van de vereniging behoren onder andere de consolidatie van de teeltgebieden, een afzetprognose in de aanloop naar het aspergeseizoen, een wekelijkse conferentie over de teelt en de markt tijdens het seizoen, gevolgd door een aansluitende evaluatie van de teeltomstandigheden, de verkoop, het aanbod en de consumptie na afloop van het seizoen. Maar ook de externe communicatie en de promotie van de aspergeconsumptie behoren tot de werkterreinen van de vereniging.  

Frédéric presenteerde ook cijfers over de aspergeconsumptie in Frankrijk. Volgens deze gegevens kocht circa 27 procent van de Franse huishoudens tijdens het seizoen tenminste één keer asperges. Per huishouden werd er 2,4 kg gekocht. 54 procent van de asperges werd in supermarkten gekocht, in 2010 lag dit percentage nog op 34 procent. De totale aspergeconsumptie vertegenwoordigt 1 procent van de totale Franse groentenconsumptie.

Voor meer informatie:
Frédéric Faillières
Darbonne Planasa
Tel : +33 (0)5 57 71 56 00
ffaillieres@planasa.com 

Spanje: totaal volume van circa 60.000 ton asperges
De Spaanse vereniging Interprofesional Espárrago Verde de España werd vertegenwoordigd door Antonio Zamora. De presentatie werd echter gegeven door Eva Harti. Er werd gebruik gemaakt van gegevens uit het jaar 2018. Andalusië kon met 45.218 ton de grootste hoeveelheid oogsten, terwijl 7.156 ton uit Extremadura en nog eens 7.451 ton uit Castilla-la-Mancha stamde.


Eva Harti

Het doel van de vereniging is onder andere het waarborgen van een "goed functioneren van de voedselketen", net als het voortdurend verbeteren van de kwaliteit en met name de interprofessionalisering te bevorderen. Verder worden er onderzoeks- en ontwikkelings-programma's gesteund, en worden er campagnes ter verspreiding en bevordering van de voedselproductie evenals informatiecampagnes voor de consument gepland. Daarnaast presenteerde de vereniging ook het project 'CuTE Healthy - Growing a Healthy Europe with Fruit and Vegetable from EUROPE'. 

Voor meer informatie:
Antonio Zamora
Cooperativas Agro-alimentarias de Granada  
www.faecagranada.com 

Een Europese waarnemingspost voor asperges?
Als laatste sprak Christian Befve, uitgever van het tijdschrift Asparagus World en aspergeadviseur uit Frankrijk, zich uit voor de oprichting van een waarnemingspost waarmee prognoses van de aspergevolumes binnen Europa opgesteld kunnen worden. Hiermee hoopt hij op een betere communicatie en een beter markttoezicht binnen Europa.


Christian Befve

De aanwezigen waren nogal verdeeld over het voorstel van Christian. Tijdens de aansluitende discussieronde bleek echter dat er behoefte is aan het uitwisselen van informatie in een gereglementeerd, en vooral ook wettelijk, kader, om zo de dreiging van bedrijfs-faillissementen, het probleem van de stijgende kosten, maar ook de klimaatomstandigheden en andere uitdagingen het hoofd te bieden.

Voor meer informatie:
Christian Befve
befve.com

Publicatiedatum: