Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het vizier is al gericht op het Peruaanse kakiseizoen"

Het Spaanse seizoen van de Rojo Brillante kaki’s loopt binnenkort weer ten einde, ruim anderhalve maand eerder dan normaal gezien de drastische productiedaling. De prijzen zijn hoog en de vraag is momenteel wat afgenomen. Sommige bedrijven richten hun blik al op het overzeese seizoen. 

"In Spanje zijn dit jaar 68% minder kaki’s geplukt. Samen met de stijging van de teelt-, verwerkings-, verpakkings- en transportkosten heeft dit gegeven de verkoopprijzen aanzienlijk doen stijgen", zegt Inma Torregrossa, manager van Frutas Inma uit de Valenciaanse regio La Ribera Alta, het zwaartepunt van de Spaanse kakiteelt. "Hoewel de prijzen het hele seizoen hoog zijn gebleven, zullen ze in het beste geval alleen maar de kosten dekken." 

De hoge prijzen hebben volgens Inma de afgelopen dagen geleid tot een terugval van de vraag. "De huidige economische situatie en de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne hebben ertoe geleid dat de consumptie van groenten en fruit is afgenomen. De consument verkiest ook de goedkopere producten. Door de omstandigheden van dit seizoen is kaki dit jaar een luxeproduct geworden. Dat heeft uiteindelijk ook de vraag beïnvloed, vooral in de laatste fase van het seizoen."

"De afzet zal volgende week al ten einde lopen, terwijl we het seizoen normaal in februari afronden. We richten de blik nu op het Peruaanse kakiseizoen, dat in mei van start gaat. Drie jaar geleden waren we het eerste bedrijf dat Rojo Brillante kaki’s uit Peru importeerde, nadat we in voorgaande jaren onze knowhow in de teelt en afzet van dit fruit ernaartoe hadden gebracht. De teelt is de afgelopen jaren geleidelijk toegenomen, samen met de vraag van Europese supermarktketens. Dit jaar importeerden we 35 containers, volgend jaar hopen we de 50 te bereiken", legt de manager van dit Valenciaanse bedrijf uit.

Hoewel het dit jaar nauwelijks containers met kaki naar overzeese gebieden heeft gestuurd vanwege het lage aanbod en de hoge logistieke kosten, hoopt Frutas Inma binnenkort ook voor de fruitexport op de Peruaanse markt te kunnen rekenen. "We zijn als bedrijf betrokken geweest bij de implementatie van een protocol voor de export van Spaanse kaki naar Peru. Nu is het wachten op bevestiging van zowel de Peruaanse Nationale Gezondheidsdienst voor de Landbouw (Senasa) als het Spaanse ministerie van Landbouw. We hopen komend seizoen naar dit land te kunnen exporteren. Er wordt ook gewerkt aan de openstelling van de Chinese markt. Dat zou erg interessant kunnen zijn voor de Spaanse export", besluit Inma Torregrossa.

Voor meer informatie:
Inma Torregrossa
Frutas Inma
Carrer de L’Olivera
46291 Benimodo (Valencia) - Spanje
Tel: +34 96 253 14 71
[email protected]
www.frutasinma.com

Publicatiedatum: