Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kersenareaal in Saoedi-Arabië kan de komende 5 à 6 jaar met 90% toenemen

"In de onzekerheid in het leven, kunnen we van één ding zeker zijn: verandering." Dat was het thema van de jaarlijkse algemene vergadering van de Cherry Association, die plaatsvond op 27 juli jl. in het Zuid-Afrikaanse Paarl. De voorzitter van Hortgro Cherries, Arno Marais, zei dat verandering niet altijd makkelijk is, maar het zijn de mensen en de bedrijven die verandering zien als een kans en die zich kunnen aanpassen, die voorop blijven, en dat is wat Hortgro Cherries probeert te bereiken. 

Samenvatting kersensector
De laatste 5 jaar is het teeltgebied voor kersen gestegen met 77%, met 24 producenten die telen in 33 teeltbedrijven, volgens Nina Viljoen, economist bij Hortgro. Viljoen denk dat het areaal de komende 5 à 6 jaar kan toenemen met 90% tot 1.035 ha.


Trend kersenareaal door Nina Viljoen, economist bij Hortgro

Kersenteeltgebieden zijn o.a. de Westkaap, Free State, Noord-West, Gauteng, Mpumalanga en Limpopo. De Westkaap is het grootste gebied waar kersen worden geteeld, met 66% van alle beplantingen. Van die 66%, is 84% gesitueerd in Ceres en 16% in Worcester. Een groot deel van de Zuid-Afrikaanse kersenboomgaarden is nog redelijk jong: 64% is vijf jaar of jonger en niet in volle productie.

Al fluctueerde de teelt de laatste paar jaren, in het seizoen 2020/2021 zagen we een scherpe stijging van de oogst van 60% vergeleken met het vorige seizoen. Dat betekent dat er 900 ton kersen werden geteeld in 2020/2021, 300 ton meer dan in 2019/2020.


Kersenoogsten vanaf 2012 tot 2021. Door Nina Viljoen

Export
De belangrijkste exportmarkt voor Zuid-Afrika is het VK, met nog een heel klein deel export naar Europa, Afrika, het Midden-Oosten, het verre Oosten en Azië. Recentelijk werd een toename van de export naar het Midden-Oosten genoteerd. In seizoen 2020/2021 werd 8% geëxporteerd naar het Midden-Oosten en in seizoen 2021/2022 27%.

Zuid-Afrika exporteert het grootste deel naar het VK, terwijl Chili en Argentinië grotendeels exporteren naar het verre Oosten, Azië en de VS. In 2021/2022 exporteerde Chili 92% naar het verre Oosten en Azië. Chili is momenteel de grootste exporteur van kersen ter wereld, met een aandeel van 38%. Zuid-Afrika is 29e, met een aandeel van slechts 0,1%.

Voor meer informatie:
www.hortgro.co.za

Publicatiedatum: