Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stef Odenkirchen, Yex:

"Na moeizaam jaar voor physalis en passiefruit komt de verkoop nu in een Kerstflow"

Tholen – Overproductie en extreme regenval in Colombia zorgden dit jaar voor een moeizaam seizoen voor physalis en passiefruit. "Dit jaar was er aanzienlijk meer passiefruit in de markt wat resulteerde in lage prijzen en bij physalis zagen we veel kwaliteitsproblemen op de markt door de enorme hoeveelheid regen", aldus product manager Stef Odenkirchen. Alternatieven op de markt zijn volgens hem beperkt. "Dan moet je gaan vliegen, maar daarmee wordt de prijs veel te hoog om met het Colombiaanse product mee te kunnen. Alleen de physalis berries vliegen we in, omdat dit product het anders qua shelflife niet redt."

"Gelukkig zien we een toename in vraag in aanloop naar Kerst van beide exoten. Samen met Pasen zorgt Kerst traditiegetrouw voor een echte piek in de verkoop. We verwachten door de regenval op het moment  in december dan ook de nodige tekorten op markt", vervolgt Stef. "Hoewel de inflatie zorgt voor wat onzekerheid van de consumentenbestedingen - waarbij de grootste klappen lijken te vallen bij de exoten en het zachtfruit - zien we dat bij de retailaankopen van physalis en passiefruit gelukkig nog niet terug. De verkoop in de daghandel verloopt overigens wel wat rustiger."

"Voor de passiefruittelers was de situatie van het afgelopen jaar moeilijk, want die markt is de afgelopen jaren erg goed geweest. Hierdoor is er veel nieuwe aanplant geweest. Dit leidde tot een groot aanbod en lage prijzen op de markt. Ik ben dan ook erg benieuwd of we de komende jaren dezelfde volumes op de markt gaan krijgen, want als deze situatie voortzet, wordt het toch wel lastig voor veel telers, zeker met de huidige wisselkoers. De afzet van physalis is in vergelijking met passiefruit een stuk stabieler", aldus de product manager.

"Des te belangrijker dat we goed in contact blijven met onze telers", stelt Stef. Afgelopen februari is hij samen met sourcing manager Robbert van Essen anderhalve week naar Colombia geweest om de telers te bezoeken. De twee mannen van Yex bezochten zowel kleine familiebedrijven als grote ondernemingen. Stef: "De kleine telers vinden wij bij Yex belangrijk, omdat ze vaak echt passie voor hun producten hebben. Wij willen samenwerken met telers waarmee we een klik hebben en die met een glimlach hun producten telen."

"Voor de passiefruittelers was de situatie van het afgelopen jaar nieuw, want die markt is de afgelopen jaar erg goed geweest. Hierdoor is er veel nieuwe aanplant geweest. Dit leidde tot een groot aanbod en lage prijzen op de markt. Ik ben dan ook erg benieuwd of we de komende jaren dezelfde volumes op de markt gaan krijgen, want als deze situatie voortzet, wordt het toch wel lastig voor veel telers, zeker met de huidige wisselkoers. De afzet van physalis is in vergelijking met passiefruit een stuk stabieler", aldus de product manager.

"We leveren het passiefruit en physalis aan retail, groothandel en foodservice. Scandinavië, Duitsland en Oost-Europa zijn onze belangrijkste markten. Naast de gebruikelijke plastic verpakkingen voeren we passiefruit in karton en physalis steeds meer in duurzame suikerrietverpakkingen. Onder ons merk Discovered waar we de beste leveranciers aan hebben gekoppeld, geven we de consumenten tips mee over recepten en toepassingen. Dat is een schot in de roos, want je ziet veel klanten specifiek voor het Discovered-merk kiezen!"

Voor meer informatie:
Stef Odenkirchen
Yex
Tel: +31 174 47 9163
s.odenkirchen@yex.nl
www.yex.nl