Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francois, Bertem

Uit de oude doos: Jaarlijkse omzet van 8.000 ton witloof

Met het oog op 1992 heeft François De Kelver te Bertem reeds zijn maatregelen genomen. Het solide bedrijf heeft thans [1988] een volledig geautomatiseerde administratie in gebruik genomen. Daarnaast is er een jong bureauteam aangetrokken dat eventueel met nieuwe ideeën kan komen en die ook zal moeten uitwerken.

In 1948 werd het bedrijf door de heer De Kelver senior opgericht. Hij kocht bij de boeren witloof en die verkocht hij dan op de markt van Brussel en aan de grossiers. In 1967 kwam de huidige directeur de heer François De Kelver in de zaak. In de grootwarenhuizen zag hij voor de toekomst goede afnemers. Uiteraard speelde hij ook op die markt in. Na verloop van tijd verliet de heer De Kelver senior het bedrijf, waarna François de gehele leiding op zich nam. Thans behoort François tot een van de grootste witloofexporteurs van België. Het bedrijf heeft een totale omzet van 8.000 ton witloof per jaar. Hiervan gaat 62% naar de buitenlandse markten. De rest is bestemd voor de Belgische markt.

Directeur van François, de heer De Kelver

De heer François De Kelver: "Nadat ik de algehele leiding van het bedrijf op mij had genomen, hadden de grootwarenhuizen onze speciale aandacht. Doordat wij hier een goede markt in zagen., speelden wij hierop in door het witloof in kleinverpakking aan te bieden. Thans in 1988, zijn wij een van de witloofleveranciers van de grootwarenhuizen. Deze betrekken voor 98% traditioneel geteelde witloof. Wij hebben thans 200 boeren die continu witloof aan ons leveren, maar er is nog slechts 1 boer die witloof teelt op basis van hydrocultuur. Naast de directe aankopen bij de telers kopen wij eveneens op de veilingen BTV, TVK, TBO en andere veilingen."

Het jonge bureauteam

"Wat de export betreft, staat Zwitserland op de eerste plaats. Globaal genomen is één derde van de witloofexport naar Zwitserland van ons afkomstig. De tweede belangrijke importeur is Frankrijk. Ook hier zijn de inkooporganisaties van de grootwarenhuizen de belangrijkste afnemers. Andere markten zijn Italië en Spanje. Daar wij dagelijks transporten naar Zwitserland hebben, zijn wij sterk in de Elzas en omgeving vertegenwoordigd. Er kan een lijn getrokken worden van Brussel tot Italië, waar wij marktleider van Belgisch witloof zijn", aldus de heer François De Kelver.

De heer De Kelver en zijn zoon bij de kleinverpakkingen, bestemd voor de export

Naast witloof is de firma François actief in het aardbeienseizoen. De aardbeien worden hoofdzakelijk aangekocht op de veilingen uit de omgeving en zo nu en dan op de veiling RBT te Breda. Ze worden hoofdzakelijk naar Italië en Frankrijk geëxporteerd. Ondanks het korte seizoen neemt de aardbeienverkoop 15 tot 20% van de totale jaaromzet voor zijn rekening. Om niet alleen van witloof en aardbeien afhankelijk te zijn, begon men dit jaar met de export van tomaten naar Frankrijk. De heer François: "Onze Franse en Italiaanse klanten vragen steeds meer andere producten zodat we ook exoten gaan exporteren. Wie weet, bieden we volgend jaar ook paprika en dergelijke te koop aan. Om de grote kwantums die geëxporteerd worden te vervoeren, beschikken wij over 8 dubbele combinaties. We houden het vervoer liever in eigen hand omdat onze chauffeurs met hun lading vertrouwd zijn. Het is belangrijk dat je dag en nacht kunt klaarstaan voor je klanten. Als je een eigen wagenpark hebt, kun je hier beter aan voldoen dan wanneer anderen voor je rijden. Dat neemt niet weg dat we in de nabije toekomst met onafhankelijke transporteurs gaan samenwerken. Wij hebben zojuist een eenjarig contract afgesloten met een plaatselijk vervoerder die zijn wagens in onze kleuren laat rijden."

Eén van de 8 Scania's uit het wagenpark van François

"In de toekomst zal het exportpakket worden verbreed. We zullen de Zwitserse markt goed blijven bedienen. De Italiaanse markt geeft nog vele mogelijkheden daar de witloofconsumptie er vrij laag is. Wij trachten onze positie op de Italiaanse markt te consolideren. Noord-Franse exporteurs hebben verwoede pogingen gedaan, maar ondanks regeringssteun hebben ze de markt nog niet kunnen veroveren. Tenslotte wijs ik erop dat Spanje en Portugal belangrijke afnemers kunnen worden", aldus de heer De Kelver.

Bron: Primeur 08 - Jaargang 03 - 28 oktober 1988

Publicatiedatum: