Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Javier Guerra van het Canarische Alisios Tropical Fruit:

"Als vandaag een bestelling Canarische avocado’s naar IJsland vertrekt, heeft de klant ze morgen op de markt"

Spanje is de belangrijkste producent van avocado's in Europa en de teelt ervan is nauw verbonden met het Middellandse Zeegebied. "Toch begon de geschiedenis van de Spaanse teelt elders, namelijk op de Canarische Eilanden, waar de avocado, afkomstig uit het Amerikaanse continent, even gunstige teeltomstandigheden vond om te gedijen", vertelt Javier Guerra, verkoper bij Alisios Tropical Fruit. 

"Avocado wordt op de meest westelijke eilanden van de archipel geteeld, want de oostelijk gelegen eilanden worden sterk beïnvloed door het Afrikaanse klimaat en het gebrek aan regenval verhindert er de teelt", legt Javier uit. "Op deze eilanden hebben we praktisch een tropisch klimaat, met een gemiddelde temperatuur rond de 22-24 graden dankzij de passaatwinden die, samen met de geografie van de eilanden, ons in staat stellen jaarrond avocado's te telen."

"Een ander onderscheidend element is de bodemkwaliteit. De Canarische Eilanden zijn relatief jonge eilanden van vulkanische oorsprong, waardoor het land een enorme minerale rijkdom heeft die nog groter wordt met de bijdrage van de zandstormen uit Afrika. Daarnaast zorgt de afwezigheid van zware industrie voor een prima lucht- en waterkwaliteit. La Palma is zelfs een biosfeerreservaat erkend door de UNESCO", herinnert Javier zich.

"Het zijn echter kleine eilanden met een complexe orografie waardoor de avocadoteelt niet geautomatiseerd kan worden. We telen dus praktisch een ambachtelijk product. Omdat ons areaal beperkt is, kunnen we qua volumes niet concurreren met de teelt van Málaga, Granada of het zuiden van Portugal, ook al zijn we al veel langer bezig met deze activiteit. Naast onze samenwerking met het Verenigd Koninkrijk en het Spaanse vasteland zijn we erin geslaagd om een nichemarkt op te bouwen in de Scandinavische landen."

Een van de kenmerken van deze noordelijke landen is dat ze een kleine bevolking hebben en dat de avocadoconsumptie er niet echt hoog is. "Dat maakt het transport vanuit Zuid-Amerika erg duur en er is een complexe logistiek nodig om het fruit er te krijgen", legt Javier uit.

"Wij profiteren daarentegen van de directe en frequente vluchten vanuit Tenerife, een zeer belangrijke toeristische bestemming, naar Finland, Zweden, Noorwegen of IJsland. We maken dus gebruik van de laadruimte in de buik van de lijnvliegtuigen om ons fruit te exporteren. Bovendien zorgt de snelle verbinding ervoor dat het fruit heel vers op bestemming aankomt. Andere herkomsten kunnen dit niet bieden. Als vandaag een bestelling naar IJsland vertrekt, heeft de klant het morgen op de markt." 

"De helft van onze avocado's komt van La Palma"
Alisios Tropical Fruit, waarvan de naam verwijst naar de passaatwinden die uit Noord-Europa komen en de Atlantische Oceaan oversteken naar de Golf van Mexico – dezelfde winden die de zeilboten tegenwoordig voortstuwen en die Columbus ruim vijfhonderd jaar geleden naar Amerika brachten –, is een recent opgericht bedrijf met een uitgebreide familieachtergrond in de Canarische tuinbouwsector. 

"De afgelopen jaren hebben we moeilijke tijden doorgemaakt. Met de pandemie verloren we alle vliegtuigverbindingen met de Scandinavische landen en vervolgens trof de vulkaanuitbarsting onze teelt. De helft van onze avocado's komt van het eiland La Palma en hoewel de teeltgebieden niet direct werden aangetast door de lava, verpestte de as wel de oogst. Nu zien we gelukkig de productievolumes weer stijgen en voor volgend jaar hopen we weer volledig op schema te zitten."

"Op de Canarische Eilanden wordt in totaal slechts zo'n 12 miljoen kilo avocado geteeld. We leven in een gebied waar het leven niet altijd eenvoudig is, maar we zijn erin geslaagd zeer goed fruit te telen en bovendien hebben we het voordeel dat de lokale Canarische markt zeer krachtig is met een zeer hoge avocadoconsumptie per hoofd van de bevolking, waarschijnlijk de hoogste in Europa. En daar moet je dan nog de consumptie van de toeristen bij optellen die de eilanden bezoeken. Import is bij ministerieel besluit verboden om de introductie van buitenlandse plagen in de archipel te voorkomen. We hebben dus geen concurrentie van goedkoop Zuid-Amerikaans fruit, waardoor de prijzen voor ons fruit relatief stabiel zijn."

"Dat biedt gemoedsrust wat de afzet betreft en daardoor kunnen we de zaken anders aanpakken, met heel interessante projecten om echt een gedifferentieerd product in de markt te zetten."

Voor meer informatie:
Alisios Tropical Fruit
C/ Las Adelfas 8
38760 Los Llanos de Aridane
S/c de Tenerife (Canarische Eilanden) - Spanje
[email protected]
https://alisiosgroup.com

Publicatiedatum: