Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Chileense kersen van start

"Chili is vandaag de dag de grootste fruitexporteur van het zuidelijk halfrond, met een bijzondere vermelding voor kersen en pruimen. De teelt ontwikkelt zich in een groot deel van het 4.000 km lange land. Dankzij de frisse lucht van de Stille Oceaan en verschillende klimaatregio’s kunnen er meerdere fruitsoorten geteeld worden door de ruim 8.000 teeltbedrijven die het land rijk is."

"Kersen zijn een van de belangrijkste tuinbouwproducten die Chili exporteert. Het Zuid-Amerikaanse land is tegenwoordig de grootste producent en exporteur van dit fruit ter wereld, dat miljoenen consumenten bereikt."

"Volgens recente cijfers in het "Jaaroverzicht van de Internationale Markt voor Kersen 2022" van onderzoeksbureau iQonsulting vertegenwoordigt Chili 95% van de wereldwijde kersenproductie. In het afgelopen seizoen werden in het land 445.500 ton kersen geoogst, waarvan 356.442 ton werd geëxporteerd. Dat komt overeen met 71,3 miljoen kartons van 5 kilo. De belangrijkste bestemmingen waren landen in Azië, Noord-Amerika en Europa."

"Specialisten verzekeren dat Chili zijn groei zal behouden, met een productie die zelfs zou kunnen verdubbelen. In de komende 5 jaar zou de oogst zelfs 830.000 ton kunnen halen, wat overeenkomt met 166 miljoen kartons in 2026/27", geven iQonsulting en het Kersencomité van telersvereniging Asoex aan op basis van een prognose van 62.000 hectare.

"In Chili zijn in de afgelopen 20 jaar acht belangrijke kersenrassen geteeld: Brooks, Royal Dawn, Santina, Bing, Lapins, Kordia, Regina en Sweet Heart."

"Het seizoen begint in november en eindigt in februari, dat wil zeggen op het einde van de lente en aan het begin van de zomer op het zuidelijk halfrond. In het noorden van het land, in de zonnige Elqui-vallei (Coquimbo), begint de oogst zelfs al in oktober, terwijl in Chile Chico, in Patagonië, er tot in februari wordt geoogst."

Vraag in Europa
"Tegenwoordig is de belangrijkste afnemer van Chileense kersen Azië, met name China. Maar Chili is geïnteresseerd in het diversifiëren van zijn exportmarkten. Vooral Europa komt daarbij in het blikveld, aangezien de oogst er een half jaar later plaatsvindt. Chili is dus een interessante optie voor deze veeleisende markt. Er worden nu al kersen geëxporteerd naar landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Frankrijk, maar het is essentieel om het volume op te drijven en de positie van dit mooie product in het schap nog verder te verbeteren."

"Op grond van de Associatieovereenkomst tussen Chili en de Europese Unie komen Chileense kersen tariefvrij op de EU-markt en behoeven ze vanuit fytosanitair oogpunt alleen de overeengekomen inspectie. Dit soort voordelen speelt een fundamentele rol bij het bevorderen van de export naar de Europese markt."

Voor meer informatie:
Marcelo Villagrán
+31 70 364 5252
[email protected] 

Publicatiedatum: