Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Minder aanbod en veel concurrentie maken het moeilijk voor Franse kiwi's"

Tholen - Franse groene kiwi's hebben het lastig op de huidige markt. "De oogst is een stuk lager uitgevallen dan voorgaande jaren door een combinatie van zware regenval en vorst in het voorjaar en droogte en een hittegolf in de zomer", vertelt een importeur. "Klimatologische problemen zorgen dus voor de nodige gevolgen, omdat zeker kiwi's veel water nodig hebben. De prijzen liggen relatief hoog, maar over de kwaliteit hebben we echter niet te klagen. Er is sprake van een mooie brix-waarde. Hier staan de Franse kiwi's ook bekend om."

De Franse kiwi’s worden vanwege het klimaat wel een maand later geoogst dan de Italiaanse en Griekse kiwi’s. "Deze zorgen voor een grote mate concurrentie op het moment. Zeker, omdat de Griekse kiwi-oogst een stuk hoger is uitgevallen dit jaar. Deze kwaliteit is, naar mijn mening, echter inferieur aan het Franse fruit. Bovendien vallen de maten van het Griekse fruit over het algemeen wat tegen dit seizoen. Vanwege het klimaat kunnen Franse kiwi's langer aan de boom hangen. Dit zorgt ook voor een hogere prijs, maar zeker klanten die op zoek zijn naar kwaliteit zullen toch altijd het Franse product prefereren. Ook al is dit meer een niche-markt."

De vraag is op het moment ook zeker niet slecht te noemen. "In aanloop naar de feestdagen zijn kiwi's altijd een geliefd product. Het heeft iets speciaals; geeft een exotisch gevoel. Ook al is de kiwi inmiddels een stuk fruit, die bij driekwart van de huishoudens in de fruitmand ligt." Toch merkt de importeur ook dat men de vinger wat meer op de knip houdt met de huidige inflatie. "Zoals gezegd, zijn de Franse kiwi's een relatief duurder product, waardoor menig consument voor een goedkoper alternatief lijkt te kiezen. Toch is fruit de voeding bij uitstek waar kwaliteit van groot belang is. Een koekje kan minder smaken, maar een slechte kwaliteit fruit kan je dag verpesten."