Inzetten op microgroenten is inzetten op het winnende lot. Ulrich Kager en Patrick Sanin richtten drie jaar geleden Profarms op, een vertical farm voor de teelt van microgreens in de Noord-Italiaanse provincie Bolzano. Deze teeltvorm maakt per definitie gebruik van technologie en innovatie.

Ulrich Kager

Kager is 23 jaar oud en begon na te denken over microgroenten zodra hij afstudeerde aan de middelbare school van San Michele all'Adige. Vandaag telt Profarms drie partners en vijf medewerkers en is het biologisch gecertificeerd. "Deze wereld fascineerde me en het geeft me veel voldoening een droom te zien uitkomen. We hebben 250 vierkante meter teeltcellen en elke cel is uitgerust met 5 rekken met elk 4 planken. We hebben uiteraard ook ruimtes voor kiem- en koelcellen en een faciliteit voor de verpakking en verzending. De productie bedraagt ongeveer 2.000 kartons van 30x40 cm per maand. In elk karton zitten 9 trays."

De microgroenten houden het midden tussen kiemgroenten en de eigenlijke groente. Het begint met de zaden, die verspreid worden op een basis van schapenwol of hennepsubstraat. Aan het einde van de cyclus (van 7 tot 20 dagen, afhankelijk van het groentetype) wordt het product verkocht in trays met het groeisubstraat, zodat de eindgebruiker zijn eigen microgroenten kan snijden op het moment van gebruik. Verser kan het niet.

"We zetten de producten momenteel op de regionale markt af en onze belangrijkste klanten zijn restaurants, geleid door chef-koks die weten hoe ze dit product het beste kunnen gebruiken, want zij kennen het potentieel ervan. We proberen ook de consumenten te bereiken, maar het is niet altijd gemakkelijk om hen te informeren en hen te laten begrijpen waar het over gaat."

Erwt is de meest populaire soort, maar in totaal teelt Profarms zo'n tien types. De teeltcycli zijn variabel: erwt heeft 10 à 15 dagen nodig, mierikswortel en radijs 7-8, mizuna 20. Daarnaast biedt Profarms onder meer ook venkel, broccoli, bernagie, witte kool en rucola aan.

"Er gebeurt veel automatisch in onze teeltfaciliteit, maar er zijn ook handelingen die we volledig met de hand uitvoeren, zoals zaaien, oogsten en verpakken. Het beheer van de teeltomstandigheden, zoals belichting en irrigatie, gebeurt automatisch", legt Kager uit. 

Patrick Sanin

Voor een correcte teelt is het noodzakelijk om goed te letten op de desinfectie van de ruimtes en de luchtverversing. "Met de nodige voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld door te desinfecteren met ozon, kun je 365 dagen per jaar telen zonder enige behandeling op de planten zelf."

Profarms stelt haar knowhow, software, zaden, substraat en verpakkingen ter beschikking aan andere bedrijven. UnoValtellina van Davide Nazzari, in de provincie Sondrio, heeft deze kans al aangegrepen en heeft nu al een potentieel van 1.000 kartons per maand.

Davide Nazzari van het bedrijf UnoValtellina

Bij vertical farming is juiste belichting de basis van succes. C-Led leverde de LED-lampen en alle assistentie die nodig was om het juiste lichtrecept te definiëren. "Met een juist lichtrecept krijgen we een betere kwaliteit van de microgreens, met dikkere celwanden, compactere zaailingen en minder waterverbruik. Dit alles vertaalt zich in een betere kwaliteit en intensere smaak", besluit Kager. 

Voor meer informatie:   
C-Led 
Via Gambellara, 34 
40026 Imola (BO) – Italië
Tel: +39 (0)542 654980
info@c-led.it  
www.c-led.it  

Profarms
Via alla Scuola 13
39057 Appiano (BZ) - Italië
Tel: +39 331 504 5908
info@profarms.bio 
www.profarms.bio