Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zespri publiceert raming november 2022/23

Opbrengst SunGold kiwi's valt lager uit dan deze zomer geraamd

De raad van bestuur van Zespri is op vrijdag 25 november bijeengekomen en heeft de raming van november voor het seizoen 2022/23 goedgekeurd. Het is de tweede volledige raming die zij dit jaar hebben gepubliceerd.

De tabel hieronder geeft een overzicht van de voorspelde opbrengst per tray en per ha rendement voor elke categorie in november 2022 in vergelijking met de vorige raming van augustus 2022.


*NB: De voorspelde opbrengst per ha van Zespri RubyRed, in zijn eerste jaar als commerciële poot, is beïnvloed door een hoog aandeel van productieve ha's met een lage opbrengst, beïnvloed door de leeftijd van de ranken. In het hele leeftijdsprofiel leverden 8 ha met een rankleeftijd van >2 jaar een gemiddelde opbrengst van 6.029 trays per ha en een opbrengst per ha van € 118.144 (augustusraming: € 109.751). Nog eens 51 ha met een leeftijd < 2 jaar leverde een gemiddelde opbrengst op van 1.213 trays en een opbrengst per ha van € 23.757 (augustusraming: € 22.069).

"De laatste opbrengst-raming weerspiegelt de voortdurende uitdagingen waarmee we dit seizoen zijn geconfronteerd, met name wat de fruitkwaliteit betreft. De sector is hard blijven werken om de kwaliteitsprocedures aan land te verbeteren.
De wekelijkse verliezen aan fruit zijn echter hoger dan in de raming van augustus 2022 en de verliezen aan fruit zijn dit seizoen hoger in de vier grootste groepen," aldus Bruce Cameron, voorzitter van Zespri.

"In het buitenlandse zijn teams doorgegaan met het identificeren van mogelijkheden om het rendement te verhogen en we hebben positieve bewegingen gezien op het gebied van vrachtkosten en vreemde valuta. De buitenlandse kwaliteitskosten blijven echter hoger dan eerder geraamd, vooral in de Gold-groepen. Alle belangrijke markten hebben hun ramingen van de seizoensresultaten bijgewerkt met ramingen van hogere fruitverliezen en kwaliteitseisen, waarbij Europa, China en Japan het grootste kosteneffect te zien geven."

"Als gevolg hiervan liggen zowel conventionele als biologische SunGold kiwi's per tray nu onder de in juni 2022 geraamde rendementen, terwijl groene kiwi's tekenen vertonen dat het in staat is om extra kwaliteitsimpact te absorberen en de rendementen op het in augustus 2022 voorspelde niveau te houden. De verwachte gemiddelde opbrengst per ha, behalve voor SunGold kiwi's, blijft binnen de raming voor juni 2022.

"De totale betaling voor fruit en diensten, voor alle groepen en exclusief de getrouwheidspremie, zal naar verwachting tussen € 2.117 mln en € 2.141 mln liggen, zodra de herziene markttoewijzingen bekend zijn na recente aanpassingen van de ramingen voor binnenlands fruitverlies."

Voor meer informatie:
Zespri
+64 7 572 7600 
[email protected] 
www.zespri.com

Publicatiedatum: