Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bewijsopdracht fraude bij Hartman niet van de baan

De zoektocht van The Fruit Farm Group (TFFG) naar bewijzen voor fraude en misleiding bij de overname van kasgroenteteeltbedrijf A.C. Hartman in 2017 mag doorgaan. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft deze week een hoger beroep vanuit het kamp Hartman tegen het verder zoeken naar bewijs afgewezen. Duidelijk is inmiddels na enkele jaren van onderzoek en rechtszaken wel dat de administratie die er is, in gebreke blijft.

Op 24 februari 2021 oordeelde de rechter dat er nog niet genoeg bewijzen zijn aangevoerd voor onder meer grootschalige verkoop van klasse 2 groenten die buiten de boekhouding bleven bij Hartman. TFFG weigert tot op heden de resterende 6 miljoen euro die bij de koop gemoeid was te betalen, omdat men vindt bij de aankoop te zijn misleid met foutieve, niet-complete (financiĆ«le) informatie. 

Op 12 september gaf het gerechtshof toestemming voor het laten horen van 22 getuigen. In het voorjaar van 2021 kwamen al veel details boven tafel, onder meer uit een onderzoek van een bedrijfsrecherchebureau. Die details werden tijdens de zitting op 22 november herhaald. 

Op veruit de meeste punten die door TFFG zijn aangevoerd om door te mogen zoeken naar bewijzen kreeg de koper van het inmiddels failliet gegane kasgroentebedrijf (dat daarna ook weer een andere eigenaar kreeg) van het hof gelijk.

Vanuit het kamp Hartman werd in hoger beroep onder meer aangevoerd dat uit het rapport van de bedrijfsrecherche al heel veel details boven tafel zijn gekomen. Men gelooft niet dat extra graven nog meer bewijs oplevert. Het hof wijst erop dat TFFG extra getuigen (22 stuks) wil laten horen, waaronder ook 'enkele afnemers.'

Kamp Hartman wijst er ook op dat TFFG niet direct actie tegen vermeende fraude heeft ondernomen. Hier zegt het hof dat dit logisch is, omdat bij de overname van een groot teeltbedrijf eerst de aandacht naar de teelt gaat en daarna naar een eventueel beroep op 'dwaling en bedrog'. 

Ook de curator inzake het faillissement van Hartman, dat op 1 november 2019 werd uitgesproken, zoekt bewijzen voor grootschalige fraude met klasse 2 product. Daarin is de curator volgens de rechter nog niet voldoende geslaagd. Ook naar andere onregelmatigheden wordt onderzoek door de curator gedaan, net als ook door de Belastingdienst zo bleek uit faillissementsverslagen. 

Met de uitspraak legt het gerechtshof de bal weer bij de rechtbank Noord-Nederland. Een definitieve uitspraak in het geschil volgt nog.