"We zitten in een periode waarin we veel bosjes gedroogde kruiden verkopen", begint business development manager bij het Franse Les Herbes du Roussillon Anthony Lepage, die een heel assortiment aan bosjes gedroogde kruiden heeft ontwikkeld voor stoofpotgerechten met groenten als pot-au-feu. Voor elk stoofpotgerecht zijn andere bosjes gedroogde kruiden verkrijgbaar. Er zijn bosjes kruiden, speciaal voor stoofpotjes met vis, varkensvlees of voor gevogelte. Dit jaar heeft de kruidenspecialist echter ook een assortiment aan producten ontwikkeld voor oli├źn. Om precies te zijn gaat het daarbij om bosjes gedroogde kruiden die rechtstreeks in olieflesjes worden gedaan.

De twee nieuwe assortimenten bestaande uit de bosjes stoofpotkruiden en de bosjes oliekruiden, zijn een groot succes. Zelfs zo groot, dat enkele buurlanden van Frankrijk zeer geïnteresseerd zijn in de bosjes kruiden. "Buitenlandse professionals nemen contact met ons op om het assortiment aan bosjes gedroogde kruiden vervolgens in hun land eigen land te ontwikkelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij professionals in Duitsland, waar een belangrijke groothandelaar met een grote aanwezigheid in supermarkten contact met ons heeft opgenomen om dit concept in hun land over te nemen en de 'droge' producten te lanceren."

Dynamische vraag
De verkoop, zowel die van de bosjes met klassieke stoofpotkruiden als van die van de bosjes 'speciale' stoofpotkruiden in punnets, is afgelopen week, vooral dankzij de komst van het koude weer, in een stroomversnelling geraakt. Het lijkt er misschien op dat de mensen minder consumeren, maar wintergerechten als de traditionele en voordelige pot-au-feu-gerechten, zijn en blijven nog steeds een veilige gok. Dit wordt ook bevestigd in de vorm van het feit dat ze, mede door de voor consumenten interessante lage prijs, de best verkochte seizoensproducten zijn. Ik denk dat het koopgedrag van consumenten wat dit betreft zal lijken op dat van tijdens de Covid-periode, toen mensen noodgedwongen weer veel zelf kookten." Dit alles leidt bovendien tot een dynamische vraag naar bosjes-oliekruiden.

100% plasticvrije verpakkingen
Enkele maanden geleden is Les Herbes du Roussillon voor alle bosjes klassieke stoofpotkruiden overgestapt op 100% plasticvrije verpakkingen. Dit besluit heeft ervoor gezorgd dat de omzet van het bedrijf direct omhoog ging. "Omdat veel klanten het met ons eens waren, heeft het besluit daarnaast veel deuren voor ons geopend. Er is echter nog geen alternatief voor de plastic verpakkingen van ons assortiment aan verse kruiden. Verse kruiden zijn erg kwetsbaar, en dus is er een speciale soort plastic folie nodig om ze te beschermen. We zijn echter nog steeds op zoek naar een plasticvrij alternatief. Er zijn binnen onze sector tal van ontwikkelingen gaande en ook zijn er de afgelopen maanden meerdere innovaties gepresenteerd, maar de kosten zijn erg hoog. Na een stijging van de kosten voor grondstoffen, transport, verpakkingen, meststoffen en brandstof weten we niet echt meer wat we moeten doen. Bovendien is het erg moeilijk om deze stijging van de kosten zomaar door te berekenen aan de klanten."

Voor meer informatie:
Anthony Lepage
Les Herbes du Roussillon
Tel.: +33 (0)4 68 81 61 03
anthony@lesherbesduroussillon.com    
www.lesherbesduroussillon.com