Ook al is het rassenassortiment van sla zeer ruim, Romaine sla, het meest geteelde ras in de Spaans regio Murcia, blijft een prominente positie op de markt innemen. "Bindsla is een traditioneel ras met een redelijk stabiele consumptie, zonder grote ups en downs. Het lijkt erop dat er een trend is naar meer consumptie in Europa, waar we het grootste deel van onze productie afzetten", zegt José Luis Samper van Explotaciones Agrícolas Samper. "90% van onze Romaine sla wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Tsjechië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In Spanje hebben de meeste provincies eigen teelt, behalve tijdens de wintermaanden, en de prijzen die in de export worden gehaald zijn gewoon beter." 

"Het seizoen loopt vrij goed, maar met de hevige regenval van twee weken geleden hebben we ook wel wat verlies geleden. We moeten steeds meer rekening houden met tegenslagen van dit type en daarom planten we onze sla op iets hoger gelegen gebieden, waar er minder gevaar bestaat dat de droge rivierbeddingen zich met water vullen en overstromen."

"We hebben teeltlocaties in zowel Murcia als Castilla-La Mancha om jaarrond bindsla en groene en rode little gem te kunnen aanbieden", vertelt José Luis.

Little gem is een slasoort waarvan de consumptie de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Het kleinere formaat biedt gebruiksgemak, ook in de verwerking, en voorkomt verspilling. "We zien de vraag enorm toenemen in landen als Engeland, Tsjechië of Zwitserland. De teelt van little gem is een drievoud van dat van Romaine sla, maar bindsla is momenteel toch weer aan een inhaalslag bezig."

"Little gem heeft immers het nadeel dat er een verpakking voor nodig is. Als los product bewaart het niet langer dan 24 uur en dat zou dus absoluut onhaalbaar zijn voor de export", legt José Luis Samper uit. "Ook voor ons is plasticreductie heel belangrijk. We zijn er elke dag mee bezig. Voor de Franse markt zijn we al overgestapt op composteerbare verpakkingen, maar de kosten voor het materiaal liggen vijf keer hoger. We moeten op zoek naar oplossingen die voor ons economisch haalbaar zijn, maar ook voor de consument, want die draait uiteindelijk op voor de hogere kosten van de verpakking."

De prijzen van Spaanse sla zijn dalende op dit moment door een  toename van het aanbod als gevolg van de weersomstandigheden. De hoge temperaturen zorgen voor een grote oogst in Castilla-La Mancha, in de streek rond Lorca en in Campo de Cartagena. "Normaal beginnen we in Murcia wanneer we klaar zijn in Castilla-La Mancha. Daar eindigen we nu pas, twee weken later dan normaal. De grotere opbrengst van nu zie je weerspiegeld in de prijzen, en ik vrees dat we er ook volgende maand de gevolgen van zullen merken. Dan ontstaat er mogelijk een tekort aan sla." 

Want naast de huidige concentratie van het Spaanse aanbod is sla een van de producten waarvan de aanvoer uit Nederland en andere Midden-Europese landen zou kunnen dalen door de mindere aanplant in de kassen. "We verwachten minder sla vanuit die hoek, maar ook minder tomaat, courgette of komkommer. We weten dat de teeltkosten in Nederland enorm zijn gestegen, maar pas over een kleine 20-25 dagen zullen we preciezer zien welke impact dit zal hebben op de productie. Persoonlijk denk ik dat de energiekosten er flink zullen inhakken." 

Voor meer informatie:
Explotaciones Agrícolas Samper S.C.L.
Finca Lo Mazón s/n
30590, Gea y Trunyols (Murcia) - Spanje
Tel: +34 966 766 328
samper.joseluis@gmail.com
https://kaine.es