De vraag naar kaki’s is constant en de prijzen zijn goed genoeg om de verschillende schakels in de toeleveringsketen tevreden te stellen. Mirko Zanelli, verkoopdirecteur van Apofruit, noemt het kakiseizoen 2022 "acceptabel". 

"In vergelijking met vorig jaar hebben we meer hoeveelheden van het ras Tipo, maar het ras Rojo Brillante blijft steken onder zijn potentieel. Wij hebben 2.300 ton met product van uitstekende kwaliteit geoogst. De maten zijn niet overdreven groot, maar gemiddeld genomen wel goed. Onze telers, die worden bijgestaan door technici, hebben alle maatregelen getroffen om voldoende grote kalibers te verkrijgen, maar dit jaar zat het weer niet altijd mee." 

Mirco Zanelli

De afzet van de Tipo kaki's is een paar weken geleden goed op gang gekomen. "Als de verkoop in dit tempo doorgaat, hebben we tegen half december geen product meer. Van het Rojo Brillante ras raken de voorraden nu al op, want de vraag is sterk en de beschikbaarheid laag." 

Deze rush op Italiaanse kaki's, een beetje uit heel Europa, is ook mede te danken aan het lage aanbod van Spaans product. En het feit dat de Italiaanse kwaliteit erg hoog is, stimuleert de verkoop.

"Het Tipo ras verkopen we in Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland. De kaki’s met stevig vruchtvlees daarentegen gaan ook naar de rest van Europa", legt Zanelli uit. "We hebben daarnaast een honderdtal ton Maxim kaki's op de markt gebracht. Met dit ras hebben we het seizoen vroeg kunnen beginnen, want die oogst begon al eind september."

Van alle kaki's die Apofruit op de markt brengt, is 25% biologisch. Die worden verkocht onder het merk Almaverde Bio van de groep of onder het merk van de distributeur.

"Ook de kakisector gaat net zoals zovele andere gebukt onder kostenstijgingen. De grondstoffen voor de rijping en het verwijderen van de tannines zijn schaars en duur. Ondanks de meer dan bevredigende verkoopprijzen zijn de winstmarges beperkt door de stijging van de kosten", besluit Zanelli. 

Voor meer informatie:
Gruppo Apofruit
Viale della Cooperazione, 400
Cesena - Italië
Tel: +39 (0)547 414111
www.apofruit.it