De paprikaprijs op de VBT-klokken is vorige week verder weggezakt. Gemiddeld leverde een kilo minder dan 50 eurocent op. De komkommerprijs steeg licht door, terwijl de middenprijs voor losse tomaten een stukje steeg. De prijs voor trostomaten bleef nagenoeg gelijk. Hieronder een overzicht van de VBT-cijfers voor serregroenten van week 46.

De middenprijs van tomaten lag de afgelopen weken onder het vijfjarig gemiddelde. Inmiddels heeft de prijs voor 2022 het vijfjarig gemiddelde weer gevonden. De aangevoerde volumes liepen gevoelig terug. Voor trostomaten ligt het aangevoerde volume wel nipt boven dat van vorig jaar. Voor losse tomaten ligt het volume lager. Afgelopen week steeg voor de prijs voor losse tomaten. Doorgaans stijgt de prijs voor tomaten richting Kerst gestaag door.

Na een dip in de komkommerprijs medio oktober heeft de middenprijs de weg naar boven weer gevonden. Een middenprijs van 64,8 eurocent in week 46 werd sinds 2015 alleen in 2018 gehaald. 

De paprikaprijs is na een prijspiek eind september aan het zakken. De daling van de prijs is vorige week niet gestopt. Gemiddeld voor alle kleuren leverde een kilo ruim 46 eurocent op. De middenprijs voor groen (45,5 eurocent) en rood (32,7 eurocent) ligt hier onder.  

De middenprijs voor aardbeien klom vorige week iets op en komt uit op net geen 6,94 euro voor een kilo Elsanta én 6,40 euro als we alle aardbeien op een hoop gooien. Daarmee is de middenprijs nipt bovengemiddeld.

De middenprijs voor kropsla is gestegen in week 46. De stuksprijs komt uit op 42,6 eurocent, ten opzichte van in week 45 nog 32 eurocent. Met die prijsstijging komt de prijs weer nipt boven het vijfjarig gemiddelde uit.

De middenprijs voor multicolorsla en veldsla ligt ruim onder dat gemiddelde. Vooral veldsla valt op meet een prijs van onder de 1 euro per kilo, daar waar gemiddeld een prijs van 2 euro past bij deze tijd van het jaar.

De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Bekijk hier alle cijfers over week 46 van het VBT voor groenten en fruit.