Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere wereldmarktprijzen voor Peruaanse blauwe bessen ondanks exportstijging van 28%

Ondanks het feit dat Peru 28% meer blauwe bessen naar de wereldmarkten heeft geëxporteerd, zijn de gemiddelde prijzen lager dan die van vorig jaar. Het land bereikte 33 markten met 217.000 ton blauwe bessen die tot eind vorige week (week 46) werden geëxporteerd, aldus Luis Miguel Vegas, algemeen directeur van Proarandanos. "We verscheepten 52% meer naar de VS, 31% meer naar Europa, 14% meer naar China en 2% meer naar andere bestemmingen in vergelijking met vorig seizoen."

"De oorlog in Oekraïne en de hoge inputkosten knagen aan de marges van de Peruaanse blauwe bessenproducenten", zegt Miguel Vegas. Proarandanos is de Peruaanse vereniging van blauwe bessentelers en -exporteurs. "Dit seizoen bedroeg de gemiddelde FOB-prijs € 5,29 per kg. Vorig seizoen was dat € 5,66. Aan de ene kant zijn de prijzen lager dan vorig seizoen. In Europa hebben de gevolgen van de oorlog de verkoop beïnvloed. Aan de andere kant bleven de kosten stijgen."

"Omdat 99% van het Peruaanse fruit per boot wordt verzonden, heeft dat een grote impact op de kosten. De zeevrachtkosten zijn nog steeds hoog; ze zijn nog niet terug op het niveau van voor de pandemie. Dit betekent dat de marge per hectare voor de telers is gedaald. Zij bevinden zich in een positie waarin de marktprijzen laag zijn en de inputkosten stijgen. Door de internationale context bleven de kosten stijgen. Daarom hebben we een aankondiging gedaan, zodat verschillende belanghebbenden zich bewust zijn van de stijgende kosten. De blauwe bessensector in Peru is niet immuun voor de mondiale situatie. We moeten ons ervan bewust zijn dat de omstandigheden zijn veranderd. De marges zijn en worden krapper. Daarom kunnen we spreken van een uitdagend seizoen."

"We hopen dat de vrachtkosten zich zullen gaan normaliseren tot het niveau van voor de pandemie. Hopelijk reageren de markten ook beter. Ze moeten onze telers blijven stimuleren voor de duurzaamheid van de sector, want wij bieden 52 weken beschikbaarheid. We hebben een geweldig product, Peru doet goed werk, en we kunnen gedurende het hele seizoen uitstekend fruit bieden. We hebben het klimaat om het hele jaar door geweldige blauwe bessen te leveren."

Andere markten en de nabije toekomst
De Peruaanse blauwe bessen werden aan meer markten geleverd dan in voorgaande jaren. Naast de belangrijkste markten in de VS, Europa en China zijn er nog andere markten, zoals de rest van Latijns-Amerika (Midden-Amerika en Brazilië), het Midden-Oosten en Azië, waaronder India, Maleisië, Taiwan en Singapore.

Peru heeft momenteel 18.000 hectare geregistreerd, met 65 verschillende aangeplante rassen. "Er is een evolutie gaande; in 2016 hadden we 1.932 hectare met 13 verschillende rassen. In 2016 was Biloxi het belangrijkste ras, nu maakt het slechts 25% van de totale aanplant uit. We hebben de hectares met nieuwere rassen vergroot."

"We hebben al een vervanging van oudere voor nieuwe rassen gezien. We zien geen grote investeringen om het areaal te vergroten. Telers vervangen oudere door nieuwere rassen. We zien dat telers veel proefvelden hebben, met ongeveer 10 rassen, maar uiteindelijk kiezen ze er maar een stuk of 4 die geschikt zijn. Wij zien toekomstige volumegroei niet komen van nieuwe velden, maar eerder van productievere velden die zijn vernieuwd en die, naarmate de planten rijpen, nog productiever zullen worden. Onze jaarlijkse groei bedraagt 1.000 nieuwe ha, terwijl we vijf à zes jaar geleden een groei van 3.000 ha per jaar zagen. De oppervlaktegroei is nu wat vertraagd. We zullen de komende vier tot vijf jaar meer volumegroei zien door de nieuwe, productievere vervangingsrassen," besluit Miguel Vegas.

Voor meer informatie:
Luis Miguel Vegas
Proarandanos
Tel: +51 980 503 363
contacto@proarandanos.pe 
www.proarandanos.org   

Publicatiedatum: