Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kansen voor gezond zachtfruit op moeilijke markt

"Antioxidanten is geen 'cool' verhaal, maar misschien moeten we het meer afzetten tegen de nadelen van snoepgoed"

Tholen - Net als in vele sectoren zijn er momenteel veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden op de zachtfruitmarkt. Dit maakten José Gandía (SAT Royal), Lisette Holmberg (ICA) en Jonathan Lock (Marks & Spencer) op het afgelopen Global Berry Congress eens te meer duidelijk, waar ze ingingen op hoe leveranciers en retailers zich moeten aanpassen aan een nieuwe post-pandemische realiteit.

"Ook voor het zachtfruit wordt alles duurder", steekt José Gandía van wal. "Teeltkosten, energie, water en arbeid zijn maar een aantal van de alsmaar duurder wordende factoren in de productie. Het doet ons zeker pijn." Het zou moeten resulteren in betere afzet om de hogere prijzen te compenseren en met leefbare marges te werken. "Echter zorgen ook de wisselkoers met de dollar, ketenverstoring en de inflatie ervoor dat het aan de afzetzijde minstens net zo uitdagend is", zo vat Jonathan de situatie samen. En dus komt een belangrijk onderwerp ter sprake wat een hangend thema bleef op het Global Berry Congress: Meer waarde creëren met minder. 


Jose Gandia, (SAT Royal), Lisette Holmberg (ICA) en Jonathan Lock (Marks & Spencer) begeleidt door Mike Knowles (Fruitnet)

"Dit betekent meer en beter produceren met efficiëntere kosten", legt José uit. "Hierdoor zijn we bijvoorbeeld altijd op zoek naar nieuwe variëteiten, waarmee men aan deze vraag kan voldoen. De consument is namelijk niet bereid om bij te leggen op kwaliteit. Ondanks de hogere kosten voor hen ook, waardoor er wellicht minder gekocht wordt, blijft een gezond voedingspatroon en kwaliteit belangrijk. De consument wil alles: smaak, esthetiek en aroma." Lisette sluit zich bij deze conclusie aan, ondanks dat het er niet makkelijker op wordt. Zij merkt dat er ook in Zweden een constante zoektocht is naar het optimaliseren van opbrengsten. "Je bent echter ook afhankelijk van het klimaat. In Zweden is er ook sprake geweest van hittegolven, maar we moeten de opbrengsten zien te stabiliseren. Bijvoorbeeld door te kijken naar kassen of tunnels." Eenzelfde probleem ervaarde het Verenigd Koninkrijk, zo bevestigt Jonathan. "In augustus hadden we in het VK hittegolven, waardoor we 40 procent minder productie hadden. Dat is natuurlijk rampzalig in deze tijden, waarin je al het fruit nodig hebt."

Zijn er dan directe oplossingen voor deze problemen te vinden? Het energieprobleem is een welbekende uitdaging, waar een groot deel van Europa op het moment mee te maken heeft. "Buiten wachten tot de prijzen weer gaan dalen, lijkt er geen directe oplossing", zo stelt José. "Men kan proberen energieneutraal te worden, maar dit vraagt weer de nodige investeringen. Wij proberen erop in te spelen door het gebruik van zonnepanelen. Een andere manier om de kosten te compenseren is het door te berekenen door de keten. Communicatie door heel de keten is hierin gewoon van groot belang."

Jonathan is het hiermee eens, maar geeft aan dat het moeilijk is om de kosten ook bij de eindklant te krijgen. "We zien een polarisatie in de markt. Aan de ene kant zien we consumenten die zichzelf trakteren, omdat ze minder uit eten gaan. Dan kiezen ze ervoor om zelf thuis uitgebreid iets op tafel te hebben. Aan de andere kant laten ze sneller een product liggen als deze alsmaar duurder wordt. Dan is een goedkoop alternatief opeens heel aantrekkelijk." Lisette geeft aan dat het uitermate belangrijk is om de consument te blijven behouden als klant. "In deze tijden kopen ze misschien minder, maar je moet ze houden tot na de crisis. Anders ben je ze wellicht voorgoed kwijt, want ze komen niet zomaar terug."

Dus blijft promotie wel degelijk van groot belang om de meerwaarde van gezond fruit te bewijzen. "We spreken natuurlijk van één van de gezondste producten ter wereld. Dit is een katalysator voor de verkoop, naast smaak, maar moet misschien ook meer onder de aandacht gebracht worden", stelt Lisette. "Dit overbrengen brengt echter een uitdaging met zich mee. Antioxidanten is geen 'cool' verhaal, maar misschien moeten we het meer afzetten tegen de nadelen van bijvoorbeeld chocola of snoepgoed." De specialisten kijken vervolgens ook naar een rol voor de overheid, want regelgeving als belasting op ongezonde producten of juist geen belasting op groenten en fruit worden als belangrijke maatregelen gezien om de verkoop te stimuleren. "Er zijn zo ontzettend veel kinderen met obesitas, dus het verhaal overbrengen op families is uiterst belangrijk. Bij kinderen moet je er vroeg mee starten", vult Jonathan Lock van Marks & Spencer aan. "Bovendien maak je het op deze manier ook voor volwassenen steeds aantrekkelijker om voor het gezonde product te kiezen."