Ter gelegenheid van de Interpoma beurs heeft Assomela, de Italiaanse overkoepelende organisatie van appeltelersverenigingen, een update gegeven van de appeloogst 2022. Die werd vorige week op de beurs dan ook druk becommentarieerd. Hoewel de gegevens nog niet definitief zijn, vooral wat betreft de late rassen, geven ze toch al een duidelijk beeld van de situatie.

De bruto Italiaanse appeloogst komt uit op 2.053.586 ton, ongeveer net zoveel als in 2021, maar iets minder dan voorspeld in de maand augustus. De raming van met name appelen voor de versmarkt (1.761.544 ton) valt lager uit dan eerder vooropgesteld en ligt onder het niveau van dat van vorig jaar. Er is een opbrengstrecord voor biologische appelen, namelijk ruim 220.000 ton.

Qua teeltgebieden leveren de regio’s Zuid-Tirol en Trentino respectievelijk 9% en 8% in ten opzichte van 2021. Ook Friuli-Venezia Giulia en Lombardije geven fors terrein prijs (-18% en -15%), terwijl Veneto terugkeert naar het gemiddelde productieniveau en Emilia-Romagna uitstekende cijfers voorlegt, vergelijkbaar met die van 2018. Piëmont levert meer dan 240.000 ton en is daarbij eens te meer de op een na meest productieve regio na Trentino-Zuid-Tirol.

Op rassenniveau zijn er enkele zeer interessante wendingen.

Golden Delicious zakt naar 599.904 ton. Dat is slechts 50.000 ton meer dan het laagste productieniveau ooit in 2017. Red Delicious groeit, maar blijft nog ver van het recordvolume, terwijl Gala op iets minder uitkomt dan in 2021. Italië tekent een bovengemiddelde productie op voor Granny Smith en een record voor Cripps Pink en de nieuwe rassen, die afklokken op 180.000 ton. Met 154.000 ton presteert Fuji ongeveer even goed als vorig jaar.

Het is belangrijk om te onderstrepen dat een hoger dan gemiddeld percentage niet bestemd zal zijn voor de versmarkt of niet zal worden verkocht als klasse I product. Dit geldt met name voor de Gala’s en in het algemeen voor de vroege rassen die tijdens de laatste groeifase en tijdens de oogst te lijden hadden onder hitte. Voor deze rassen wordt een korter verkoopseizoen verwacht. 

Voor de middellate en late rassen en de appelen van hoger gelegen gebieden, die minder last hebben gehad van de hitte, wordt een matige tot goede kwaliteit genoteerd.

Op 1 november lag de voorraad van appelen voor de versmarkt in Trentino-Zuid-Tirol op het laagste niveau van de voorbije 10 jaar (met uitzondering van 2017), van Golden Delicious in het bijzonder (430.000 ton). Dat is 160.000 ton minder dan het gemiddelde sinds 2015 (het jaar waarin Assomela de voorraad op 1 november is beginnen op te tekenen).

De verkoop verloopt vrij regelmatig, ondanks de warmte die in de maand oktober de appelconsumptie niet ten goede kwam. De overzeese afzet heeft zich ondertussen hersteld, al blijven de hoge kosten nog steeds een zeer grote impact hebben.

De situatie in Italië is niet veel anders dan die in Europa, waar een deel van het fruit waarschijnlijk niet geplukt zal worden, met name in Polen, vanwege het gebrek aan arbeidskrachten. Er wordt ook verwacht dat een deel van appelen van lagere kwaliteit niet in de bewaring worden gelegd om te besparen op energie. Dit zou al in de komende weken de verkoop van het fruit van hogere kwaliteit ten goede kunnen komen.

De grootste zorg van de telers blijft, naast de extra teeltkosten, de torenhoge uitgaven voor energie en verpakkingsmaterialen. De rentabiliteit van de activiteit staat onder druk.

Assomela s.c. is de overkoepelende organisatie van Italiaanse appeltelersverenigingen en vertegenwoordigt 80% van de Italiaanse appelteelt. De organisatie telt de volgende leden: VOG (Marlene), VIP, VOG Products en het FROM Consortium van de provincie Bolzano; Melinda, "la Trentina" en Mezzacorona uit de provincie Trento; Melapiù uit de regio Emilia-Romagna; Rivoira, Lagnasco en Gullino uit de regio Piëmont; Frutta Friuli Sca uit Friuli Venezia-Giulia; en Melavì uit de regio Lombardije.