Na een pauze van vier jaar is de appelsector weer bijeengekomen op een live-evenement: de Interpoma 2022. De beurs vond op 17, 18 en 19 november plaats in het Noord-Italiaanse Bolzano. De Interpoma was al aan haar twaalfde editie toe en is de enige internationale beurs voor de appelsector. Ze wordt om de twee jaar georganiseerd in Zuid-Tirol. 

Fotocredits: Marco Parisi

Vanaf het startschot was de opkomst zeer hoog. Er waren exposanten uit het buitenland, veel technische stands en natuurlijk ook bedrijven uit Noord-Italië, een van de meest gespecialiseerde appelteelt-gebieden ter wereld. 

De cijfers spreken voor zich: 490 exposanten uit 20 landen, meer dan 16.000 bezoekers, 800 aanwezigen gedurende de twee congresdagen en 500 deelnemers aan de Interpoma Tours. De buitenlandse aanwezigheid was indrukwekkend, met telers en kopers uit alle belangrijke appellanden ter wereld: van Frankrijk tot Japan en van Polen tot de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Zij stonden centraal op de eerste dag van het congres. 

Blader hier door het fotoalbum dat FreshPlaza heeft samengesteld. 

De iconische ingang van het beursgebouw in Bolzano.
Onder: rijen bezoekers aan de poorten.

Interpoma is al een kwart eeuw een wereldwijd referentiepunt voor de teelt, bewaring en verkoop van appelen. Deze editie blikte vooruit met drie zeer actuele thema's die als een rode draad doorheen het beursprogramma liepen: nieuwe ontwikkelingen in de appelsector in de Verenigde Staten, de status quo van de oogstrobots en waterbesparing in de appelteelt. 

Blader hier door het fotoalbum dat FreshPlaza heeft samengesteld.

Het Interpoma Congress is het traditionele internationale congres gewijd aan de appel, dit jaar gecoördineerd door Walter Guerra (sinds 2005 hoofd van de werkgroep Pomologie aan het Laimburg Onderzoekscentrum, waarvan hij sinds 2021 adjunct-directeur is).

Fotocredits: Marco Parisi

De Interpoma Award 2022 werd georganiseerd door Fiera Bolzano in samenwerking met de Faculteit Wetenschappen en Technologie van de Vrije Universiteit van Bolzano en SOI, de Italiaanse Organisatie voor de Groente-, Fruit- en Bloemensector. De wedstrijd focuste op innovatieve technologieën om het waterbeheer in appelboomgaarden te optimaliseren en de opbrengst of kwaliteit van het fruit te verbeteren. Een jury van internationale experts, voorgezeten door prof. Massimo Tagliavini, evalueerde de ingezonden producten en selecteerde twee winnaars, een onder de bedrijven en individuen, een tweede onder de start-ups.

Op de Interpoma Tours konden de bezoekers en pers deelnemen aan rondleidingen op enkele representatieve teeltbedrijven in Zuid-Tirol om onder meer met innovatieve verwerkingssystemen kennis te maken. Tijdens de drie beursdagen werden tien rondleidingen georganiseerd, waarvan een aantal in het teken van de biologische teelt en duurzaamheid.