Het Poolse appelseizoen is dit seizoen bijzonder sterk geweest, tot verrassing van Emilia Lewandowska, office manager voor de Poolse appelexporteur Fruit-Group. "Ons seizoen begon met een sterke focus op langeafstandstransporten. In september zijn we begonnen met het laden van zendingen naar Vietnam, India en Colombia. We waren positief verrast dat we ons seizoen met zo'n sterk momentum begonnen. De vraag op de Poolse markt was ook vrij goed. Supermarktketens voerden enkele promotieprogramma's voor appelen uit, dus dit had een positief effect op onze binnenlandse verkoop. Eerlijk gezegd dachten we dat het begin van het seizoen niet zo goed zou zijn, dus we zijn positief verrast door de huidige stand van zaken."

"Hoewel de temperaturen snel afkoelen, hebben sommige telers nog appelen aan de bomen vanwege een gebrek aan arbeidskrachten," legt Lewandowska uit. "De huidige vraag is nog steeds stabiel, aangezien we het seizoen net iets meer dan twee maanden geleden zijn begonnen. Kerst komt er echter aan en tegen die tijd zien we de hoeveelheden meestal dalen, aangezien sommige telers vorige week hun volledige oogst hebben afgewerkt. Vandaag is het -6°C en er zijn nog steeds boomgaarden met appelen aan de bomen. Dat is geen keuze, want sommige Poolse telers hebben de appelen aan de bomen gelaten bij gebrek aan personeel om ze allemaal te plukken."

Naast zachtfruit richten sommige Poolse telers hun blik nu op de perenteelt. Lewandowska stelt dat dit niet zo gemakkelijk is als sommigen misschien denken, aangezien peren zeer veeleisend zijn om te telen: "Vanwege de slechte financiële situatie van appelen zijn telers begonnen met wat diversificatie in de boomgaarden. In plaats van appelen zijn ze blauwe bessen, zoete kersen, aardbeien, groenten en nu ook peren gaan telen. Peren zijn veeleisend wat de teelt betreft; de bomen hebben een bodem van goede kwaliteit nodig en een goede ligging op het land. Omdat het moeilijk is om een goede kwaliteit en een goede hoeveelheid peren te leveren, is de beslissing om peren te gaan telen niet zo eenvoudig voor de telers," besluit ze.

Voor meer inforamtie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
biuro@fruitgroup.pl    
www.fruitgroup.pl