Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland voerde in september opnieuw fors minder AGF uit Nederland in

Nadat in augustus de Duitse import van verse groenten en fruit met een kleine min leek op te krabbelen is er in september evenals voor augustus weer duidelijk minder ingevoerd. In totaal werd er in september van dit jaar 577.000 ton verse groenten en fruit ingevoerd tegen 625.000 ton in september van het vorige jaar.

Net als in de voorgaande 8 maanden was het vooral Nederlands product dat in september minder op de Duitse markt kwam; dit jaar september 107.000 ton tegen 135.000 ton in september 2021. In september bleef de import Spanje stabiel. Verder daalde de import uit Italië in september ook behoorlijk evenals die uit Polen. Wel meer kwam er in september uit Costa Rica en Zuid-Afrika. In september is de import uit Marokko van geringe omvang.

84.000 ton minder tomaten uit Nederland
In de periode januari-september is de Duitse import van verse groenten en fruit 700.000 ton ofwel 10% kleiner geweest dan in de zelfde periode in het afgelopen jaar. Uit Spanje kwam 8% minder en
de import uit Nederland daalde met maar liefst 18%. Van 1,18 miljoen ton in 2021 naar 0,97 miljoen ton in de eerste 9 maanden van dit jaar. Dat gaat dus om 210.000 ton minder import uit Nederland.

Tomaten zijn het belangrijkste product dat uit Nederland wordt ingevoerd. De import van Nederlandse tomaten daalde in de eerste 9 maanden van dit jaar naar 228.000 ton tegen 312.000 ton in dezelfde periode van 2021. Met andere woorden: de import uit Nederland daalde met 84.000 ton. De totale Duitse import van tomaten was 97.000 ton kleiner. De import uit Spanje bleef wel op hetzelfde niveau, maar België, Frankrijk en Italië leverden ook veel minder. Hier stond een forse groei van de import van Marokkaanse tomaten tegenover. In de eerste 9 maanden van dit jaar nam die toe van 36.000 naar bijna 50.000 ton.

Ook minder komkommers en paprika’s
In de eerste 9 maanden was ook de Duitse import uit Nederland van de twee andere grote glasproducten komkommers en paprika’s kleiner. Die van komkommers daalde met 11% van 209.000 naar 188.000 ton en die van paprika’s van 109.000 naar 103.000 ton.
Ook uit Spanje werden er minder komkommers en paprika’s in Duitsland ingevoerd. Nederland en Spanje zijn behoorlijk dominant bij de import van deze beide producten.

Bijna 100.000 ton minder bananen
Tomaten en komkommers waren wel de twee producten waarvan de Duitse import dit jaar zowel in september als in de hele periode januari-september veel kleiner was dan vorig jaar. Opvallend was ook de sterke daling van de import van bananen. In de eerste 9 maanden nam die met 8% af van 1,08 naar 0,99 miljoen ton. Ook van andere belangrijke producten werd in de eerste 9 maanden minder ingevoerd, zoals: watermeloenen, appelen (september wel kleien plus), sinaasappelen (september +12%) en uien. De import van druiven en perziken liet wel een plus zien.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com   
fruitvegfacts@gmail.com    

Publicatiedatum: