Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

1 miljard extra inkomsten uit milieubelastingen in Nederland in 2021

In 2021 is in Nederland 23,2 miljard euro betaald aan milieubelastingen. Dit is 1 miljard meer dan in 2020. Voor huishoudens nam de afgedragen milieubelasting sneller toe dan voor bedrijven/instellingen (5,2 procent ten opzichte van 3,6 procent). Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De hogere opbrengst uit milieubelastingen kwam voornamelijk door opgehaalde brandstofaccijnzen en energiebelastingen. Deze waren samen goed voor een stijging van 850 miljoen euro. Opgehaalde brandstofaccijnzen stegen met 3,9 procent en energiebelasting met 8,6 procent. Ook de in 2021 ingevoerde vliegbelasting droeg bij aan de stijging. Sinds 1 januari 2021 betalen alle passagiers die vertrekken van een Nederlandse luchthaven een vliegbelasting van 7,85 euro per vlucht. In dit eerste jaar na invoering is 69 miljoen euro aan vliegbelasting geïnd.

De daling van het aandeel milieubelasting in de totale belasting- en premieopbrengsten zette door en ging van 7,1 naar 6,9 procent.

Brandstofaccijnzen gestegen na toename gereden kilometers
De brandstofaccijnzen hebben 291 miljoen euro meer opgebracht. Naast de inflatiecorrectie op het tarief komt de stijging door een toename van gereden kilometers in 2021 ten opzichte van coronajaar 2020. Ondanks de stijging waren de opbrengsten in 2021 nog niet terug op het niveau van 2019.

De afgedragen motorrijtuigenbelasting (MRB) bleef stijgen. Dit komt enerzijds door een alsmaar groeiend wagenpark en anderzijds door een jaarlijkse verhoging in verband met de inflatie. De afgedragen belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) bleef ongeveer gelijk ten opzichte van vorig jaar.

Vooral meer energiebelasting opgehaald
In 2021 werd 554 miljoen euro meer opgehaald aan energiebelasting, een stijging van 8,6 procent. Dit komt mede door een hoger aardgasverbruik van woningen. Het gemiddelde aardgasverbruik van particuliere huishoudens steeg in 2021 met 14,3 procent.

Milieubelastingen voor huishoudens sterker gestegen
Uitgesplitst naar de verschillende soorten milieubelastingen, stegen voor huishoudens vooral de energiebelasting (+14 procent) en de categorie overige milieubelastingen (+33 procent). In deze laatste categorie valt ook de nieuwe vliegbelasting. Voor bedrijven en instellingen stegen energiebelasting en de overige belastingen minder, namelijk achtereenvolgens 4 procent en 8 procent.

Voor bedrijven en instellingen daarentegen steeg de brandstofaccijns relatief sterk (+6 procent) ten opzichte van huishoudens (+2 procent).

De opgehaalde belasting voor emissierechten is in 2021 gedaald met 8 procent. Dit komt doordat er elk jaar minder emissierechten in omloop zijn om duurzame productie te stimuleren en door een dalende gemiddelde prijs in 2020 door de coronamaatregelen.

Bron: CBS

Publicatiedatum: