Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Studenten leren op eigen benen staan om teler te kunnen worden

"Je moet verstand hebben van het gewas, maar ook weten hoe met anderen samen te werken"

HAS green academy heeft al vaker het nieuws gehaald met de vele onderzoekssamenwerkingen met verschillende toeleveranciers van de tuinbouwsector. Zo berichtten we enige tijd geleden over een gezamenlijke onderzoeksinspanning met Fluence om dynamische teeltbelichting te onderzoeken. Tegelijkertijd laat de hogeschool haar studenten ook de handen uit de mouwen steken zonder constant toezicht van een deskundig persoon. "We hebben projecten waarmee we de next-generation glastuinbouw promoten", zegt Janneke Grit van HAS green academy. "Een onderdeel van ons curriculum voor onze studenten Tuinbouw & Bedrijfsmanagement is dan ook om direct in de kas aan een praktijkproject te werken." 

De uitdagingen van het werken in een kas
Momenteel zijn aardbeien en komkommers gewassen die goed in de markt liggen. Geen wonder dus dat de studenten besloten om daarmee aan de slag te gaan. "We zijn eind augustus begonnen", zegt Nicole Kuleshova, een van de studenten die aan het project deelnemen. "Het belangrijkste doel is altijd geweest om het gewas gezond te houden. Het klinkt misschien makkelijk, maar het was een grote verandering en uitdaging voor ons. We hadden voorheen immers altijd steun gehad van leraren en teelttechnici in de kassen. We hebben het nooit alleen moeten zien te rooien. Dit jaar moesten we zelf beslissingen nemen hoe in te grijpen in de teelt, wat extra uitdagend is als je dat in een grote, internationale groep doet." 

"Het was een uitdaging om ons plan van de grond te krijgen", zegt Sonia Carmen Morar, een andere studente van het project. "Je moet niet alleen verstand hebben van het gewas, maar ook weten hoe je met anderen moet samenwerken. We begonnen te vergaderen en een agenda op te stellen, zodat iedereen wist wat er speelde." 

Voor de komkommerteelt kozen de studenten voor een hogedraadteelt. "Er zijn maar weinig telers die dat doen", merkt Nicole op. "Bovendien is de tijd van het jaar dat we met het project zijn begonnen ongebruikelijk voor zowel de komkommer- als de aardbeienteelt. Dus daar moesten we ook rekening mee houden." 

Defecte luchtbehandeling
Het handhaven van een evenwichtig klimaat is inderdaad bijzonder lastig geweest voor de groep studenten. "We hebben nog maar een paar weken geleden een gezond klimaatevenwicht bereikt", zegt ze. "In september en oktober was het weer heel ongebruikelijk. Het was heel warm en zonnig op vele dagen, maar toen werden deze ineens veel korter. We hadden nogal wat last van plagen en ziekten, vooral botrytis. Maar op dit moment is alles goed."

Het probleem met dergelijke ziekteverwekkers werd echter niet alleen veroorzaakt door het ongewone weer. "Onze luchtbehandeling werkte op een gegeven moment niet meer", legt Sonia uit. "Toen het niet naar behoren werkte, zagen we dat de relatieve luchtvochtigheid te hoog werd, en toen kwamen de ziektes te voorschijn. Sommige problemen werden ook veroorzaakt doordat sommige planten niet goed werden gesnoeid, waardoor schimmels gemakkelijker konden opduiken. We hebben dus ook veel aandacht moeten besteden aan de juiste plantbehandeling en nu gaat het goed." 

Aardbeien
Ook voor de aardbeien is het doel om het gewas gezond te houden. "Maar het is uitdagender dan bij komkommers", zegt Nicole. "Bij aardbeien is het lastiger om te zien of iets goed of fout gaat. Je kijkt naar het gewas en het lijkt alsof er weinig tot niets is veranderd. We moesten dus uitzoeken hoe we de plant konden lezen – dat was absoluut de grootste uitdaging." Bovendien lieten plagen hen ook daar niet met rust. "Op een gegeven moment hadden we rupsen. Daarnaast hebben we netten voor de ramen om ander ongedierte buiten te houden, maar dat bemoeilijkt de ventilatie."

Hoewel het moeilijker is om te zien of aardbeien het goed doen, was het regelen van de temperatuur en bijvoorbeeld de relatieve vochtigheid veel gemakkelijker dan bij komkommers. "Komkommerplanten hebben veel meer bladeren en zijn over het algemeen groter dan aardbeienplanten. Komkommers hebben dus meer water nodig en het is gemakkelijker om daar verschillende microklimaten te krijgen." 

De studenten zijn vorige week begonnen met oogsten en zijn redelijk tevreden over de kwaliteit van de oogst. "Toch waren de aardbeien kleiner dan verwacht", legt Sonia uit. "Dus hebben we alle bloemen afgesneden zodat de plant alle energie in het fruit kan stoppen."

Het aardbeienproject loopt door tot kerst, terwijl het komkommerproject bijna ten einde is. "We gebruiken geen belichting, dus we moeten snel stoppen", merkt Nicole op. "Met belichting zouden we kunnen doorgaan. Maar gezien de huidige situatie met de hoge energieprijzen gebruiken veel telers geen belichting in de komkommerteelt. We wilden dit project tenslotte dicht bij de realiteit houden en dus ook inspelen op de uitdagingen waar telers dagelijks mee te maken hebben." 

Het project maakt deel uit van het programma "HNT: gas erop!" en wordt mogelijk gemaakt door Regieorgaan SIA.

Voor meer informatie:
HAS green academy
has.nl

Publicatiedatum: