Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Concrete gevolgen kostendruk Britse AGF-sector

De stijgende energiekosten en het gebrek aan arbeidskrachten om de gewassen te plukken vormen een ernstige bedreiging voor de groenten- en fruitsector in het Verenigd Koninkrijk. Dit blijkt uit een verslag van Promar International waarin de werkelijke gevolgen van de kostendruk voor de telers worden gemeten.

Uit het rapport blijkt dat de teeltkosten de afgelopen 12 maanden met maar liefst 27% zijn gestegen. Producten zoals broccoli, appelen, wortelgroenten en tomaten zijn het zwaarst getroffen.

De belangrijkste oorzaken zijn energie, die met 165% is gestegen, meststoffen, die met 40% zijn gestegen, en arbeidskosten, die met 13% zijn gestegen. Belangrijk is dat in het verslag wordt gewaarschuwd dat, hoewel de voedselinflatie recordhoogten bereikt, de producenten niet het rendement krijgen dat nodig is om hun bedrijf winstgevend te houden. Er is extra bezorgdheid over de toekomstige stijging van de energieprijzen na het verstrijken van het door de regering ingestelde energieplafond voor zes maanden, waarbij de situatie voor de Britse telers waarschijnlijk nog zal verslechteren.

De Britse National Farmers Union, die de studie heeft laten uitvoeren, heeft alle retailers schriftelijk op de hoogte gebracht van de resultaten van het verslag. De vakbond riep alle inkopers op om de duurzame marktprijzen met spoed met de leveranciers te bespreken.

Klik hier voor het rapport.

Bron: www.nfuonline.com

Publicatiedatum: