Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regenachtige aanloop lychee-oost Zuid-Afrika helpt bij sortering

Drie weken geleden kwam de regen precies op tijd voor de vroege lychees van Ismyline in Malelane, Mpumalanga Province.

"Deze regen heeft geholpen om het fruit groter te maken: waar we vorig jaar meer medium en large vruchten hadden, hebben we dit jaar meer XL en XXL fruit," zegt Vincent Keesenberg van Origin Fruit, een bedrijf gespecialiseerd in de export van exotisch fruit.

"We zijn erg dankbaar voor het mooie gewas en hebben waarschijnlijk 10% meer fruit dan vorig jaar. We hadden dit jaar een mooie vroege start en het lijkt erop dat we teruggaan naar de normale routine van starten met oogsten begin november. Vorig jaar konden we pas de laatste week van november starten."

Omdat het seizoen vorig jaar zo laat was, was de periode om lychees naar Frankrijk te exporteren per vliegtuig voordat het eerste schip met lychees uit Madagaskar arriveert, erg kort. Ongeveer 5% van de oogst werd uitgevlogen vorig seizoen. Dit jaar zal dat anders zijn en zal ongeveer 80% van de oogst worden vervoerd per vliegtuig. Het eerste schip vanuit Madagaskar wordt rond 8 december 2022 verwacht.

"De prijs van de lychees dalen makkelijk met zo'n 60% als de lychees vanuit Madagaskar aankomen," merkt hij op. "Dus op dit moment vliegen we zoveel als we kunnen, ongeveer drie keer per week naar Europa en twee keer naar het Midden-Oosten."

Hij merkt op dat hij veel meer vraag naar lychees per luchtvracht vanuit het Midden-Oosten en Verre Oosten ontvangt. 

Zo lang de prijzen hoog zijn in Frankrijk en de rest van de EU, zullen ze ongeveer 80% van hun oogst daarheen exporteren, en een kleine percentage naar het Midden-Oosten en het Verre Oosten.

Gedurende de komende weken zal dat veranderen naar een verdeling van 60% voor Europa en 40% naar het Oosten.

Dit seizoen zullen de lychees van Ismyline voor het eerst ook naar Canada geƫxporteerd worden.

Lychees getroffen door vermindering koopkracht
Toen vorig jaar de lychee-oogst eindelijk startte, waren de klanten in Zuid-Afrika in een feestelijke zomervakantie-stemming, hongerig naar feestelijk fruit zoals lychees en mango's.

Dit jaar ziet Vincent dat de prijzen van lychees op de lokale markt nog geen week stabiel bleven.

Het is duidelijk dat de koopkracht van de consument onder druk staat, zowel op de thuismarkt als overzee.

"Vanuit Europa horen we ook dat klanten onder druk staan en dat de prijzen gemakkelijk een euro lager zijn dan vorig jaar. Gelukkig zijn onze tarieven voor luchtvracht gunstig dit jaar, door de goede relatie die wij hebben met onze luchtvaartagenten. Onze luchtvracht vooruit plannen en dat schema ook vasthouden is de sleutel om een goede relatie op te bouwen met luchtvaartagenten en de luchtvaartmaatschappijen," merkt hij op.

Voor meer informatie: 
Vincent Keesenberg
Origin Fruit (Pty) Ltd
Tel: +27 82 561 3278 
www.originfruit.co.za

Publicatiedatum: