Hagel in Groblersdal: "De netten hebben hun werk gedaan, de druiven zien er goed uit"

Een krachtig lagedrukgebied, gevoed door tropische lucht vanaf de evenaar, bewoog zich van west naar oost over Zuid-Afrika, waardoor ongewone hoeveelheden regen vielen. De South African Weather Service had gewaarschuwd voor zwaar weer, waaronder hevige buien en overstromingen.

Terwijl hagel in Groblersdal niet ongewoon is, is het heel bijzonder dat er hagel valt in de Witzenberg Mountains, bij Ceres en de Koo Valley, vlakbij Montagu. Dat gebeurde vorige week als resultaat van hetzelfde weersysteem dat deze hagel in het noorden liet vallen.

De zon schijnt weer na dagen van regen en een hagelbui afgelopen donderdagmiddag die bepaalde gebieden ten noorden van Groblersdal teisterden, waar het druivenseizoen begonnen is en jong fruit groeit in de citrusboomgaarden.

Citrusboomgaard in Groblersdal na de hagelbui van afgelopen donderdag

Limpopo is een gebied met een groot risico op hagel: de storm kwam plotseling op zonder waarschuwing volgens de telers en was in 30 minuten voorbij. Het gebied waar de hagel viel was beperkt tot een klein gebied tussen Groblersdal en Marble Hall.

De voorzitter van de South African Table Grape Industry, Anton Viljoen, zegt dat de omvang van de schade wordt berekend, maar hij voegt toe dat die op dit moment zo beperkt lijkt te zijn dat de raming van druivenoogst niet aangepast hoeft te worden.

Lokale gevolgen
FreshPublishers sprak met een aantal telers in het gebied, waarvan een paar alleen regen hadden en geen hagel, terwijl één teler in het pad van de hagelbui zegt: "De hagel heeft behoorlijk wat schade aangericht in onze boomgaard."

Een andere getroffen teler (die niet bij naam genoemd wil worden) zegt: "De hagelstorm kwam over ons gebied, maar voor de wereld is het goed om te weten dat dat precies de reden is dat wij hagelnetten over onze druiven en citrus hebben."

Een aantal netten hebben permanente schade opgelopen, maar over het algemeen "hebben de netten hun werk gedaan en zien de druiven er goed uit. In fact," vervolgt de teler, "veel teeltbedrijven waren de volgende dag aan het pakken."

Telers sterk gericht op kwaliteit
"Een ander punt om op te merken is dat met zo'n snelle bui het meeste water wegloopt en niet wordt opgenomen in de ondergrond, zodat de hoeveelheid water in de grond geen grote zorg is voor de druiven. Telers in onze regio zijn erg gericht op kwaliteit dit jaar - ze zijn zich ervan bewust dat ze gezonde druiven moeten oogsten die in goede conditie aan de overkant komen. Met de stijgende kosten van verpakkingsmateriaal en zeevrachten snapt iedereen het belang van goede leveringen aan onze overzeese markten."

Druiventelers in de noordelijke regio hebben al tientallen jaren te maken met regen en hagel. Folie over de druiven om ze droog te houden tijdens regen en hagelnetten worden standaard gebruikt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.