Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 45

Tomatenprijs stijgt licht, aardbeienprijs stijgt hard

De tomatenprijzen hebben voorzichtig weer de weg omhoog gevonden vorige week op de VBT-klokken. Ook de komkommerprijs zit in de lift. De paprikaprijzen daalden wel verder in week 45. 

Een kilo losse tomaten leverde gemiddeld 69,5 eurocent op en een kilo trostomaten net iets meer dan 81 eurocent. Een blik op de aanvoercijfers leert dat die voor losse tomaten een stuk lager liggen dan in week 44, maar wel hoger dan vorig jaar in dezelfde week. Voor trostomaten geldt ook dat de aanvoer hoger ligt dan vorig jaar. Ook ten opzichte van vorige week ligt de aanvoer hier hoger. 

De komkommerprijs ligt boven het vijfjarig gemiddelde van 41 eurocent en komt in week 45 uit op gemiddeld 63 eurocent per stuk. 

In week 44 daalde vooral de prijs voor gele paprika's hard. Afgelopen week klom die middenprijs weer iets op tot boven het vijfjarig gemiddelde. De middenprijs voor rood daalde wel door, tot onder het vijfjarig gemiddelde. 

In de slateelt is de omschakeling van buiten naar kas (of import uit het zuiden) bezig. Hier daalde afgelopen week de middenprijs voor kropsla naar 32 eurocent per stuk. Medio oktober werd nog een enorme prijspiek genoteerd. Daarna zakte de prijs hard. De middenprijs voor multicolorsla vond wel voorzichtig weer de weg omhoog. De middenprijs in week 45 kwam uit op 30 eurocent per stuk.

De aardbeienprijs heeft na een moeilijke periode weer de weg omhoog gevonden. Een kilo deed gemiddeld ruim 6,35 euro vorige week. De stijging is in lijn met het vijfjarig gemiddelde. 

De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Bekijk hier alle cijfers over week 45 van het VBT voor groenten.