Tholen - De eerste Namibische druiven van Solar Grapes voor HillFresh liggen alweer twee weken op het water en staan gepland voor aankomst in week 48. "We kunnen weer spreken van een vroege start en dat is in de huidige markt goed nieuws", constateert Jan-Willem Lagendijk. Traditiegetrouw start Solar zo'n tien dagen eerder dan de overige producenten, vanwege de speciale ligging aan het einde van de vallei waar het iets warmer is en het fruit eerder rijpt. 

"Ik heb Solar Grapes onlangs bezocht en wij verwachten een oogst van minimaal 750.000 kartons, dit volume groeit de komende 2 jaar door naar 1.000.000 kartons. Wij zullen tot week 51 doorgaan met het laden vanuit Namibië en schakelen vervolgens over op Zuid-Afrika. Daar heeft met name de vroege regio in Groblersdal te maken met vertraging door de hagel van vorige week. Afzet technisch lijkt er zeker tot de Kerst daarom geen vuiltje aan de lucht", zegt Jan-Willem.

De exclusieve overeenkomst van Hillfresh met Solar Grapes is onlangs verlengd voor minimaal nog 5 jaar, waarmee Hillfresh voor haar partner Solar Grapes de volledige marketing en verkoop zal blijven coördineren van de oogst van ruim 200 hectare druiven uit de Aussenkehr Valley. "Nieuwe aanplant en nieuwe variëteiten zorgen voor de groei van dit prachtige project waar de energiebehoefte volledig opgewekt wordt met zonnepanelen. Door de visie van onze partner gaan kwaliteit en duurzaamheid hier al jaren hand in hand."

"De prijzen op de markt zijn momenteel bijzonder hoog voor de Braziliaanse druiven. Het Braziliaanse exportseizoen is heel timide begonnen en ook snel tot een einde gekomen, mede veroorzaakt door een sterke interne markt, vertelt Jan-Willem. "Peru heeft tot nog toe 40% minder geladen naar Europa en is grotendeels gefocust op de export naar de Verenigde Staten. Hier speelt de dollar-euro een grote rol. Er zijn nog wel wat late Italiaanse druiven op de markt, maar de meeste retailers hebben inmiddels de switch naar overzee gemaakt."

"Voor de telers is het geen makkelijke markt. De kosten zijn op alle fronten fors omhoog gegaan. De vrachtprijs blijft erg hoog. Dit en de al eerdergenoemde dollarkoers erbij zorgen samen voor een grote uitdaging. We zijn daarom blij voor onze partner in Namibië dat de perspectieven goed zijn op dit moment. Zoals altijd zullen we er alles aan doen om onze retailklanten te ontzorgen en supporten met volume en een prima kwaliteit. We kijken vol vertrouwen naar het komende seizoen.

Voor meer informatie:
Jan-Willem Lagendijk
HillFresh
T +31 (0)180 898 092
M +31 (0)682 520 800
Jan-Willem@Hillfresh.eu 
www.Hillfresh.eu