Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Waterkwaliteit verbeteren, maar niet alle waterambities kunnen gehaald worden"

Peter van Dijck bespreekt met minister Van der Wal opgaves voor waterkwaliteit

Minister Van der Wal van Natuur en Stikstof bracht gisteren een bezoek aan Limburg. In Echt praatten ondernemers en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) de minister bij over het belang van het behoud van grasland voor Limburg, met name in de buurt van natuurgebieden en over de opgaves rond waterkwaliteit, zo meldt LLTB.

Volgens LLTB-vicevoorzitter Thijs Rompelberg is het belangrijk dat er duidelijke en goed onderbouwde doelen worden gesteld. "Wat wordt er gevraagd van onze boeren en tuinders? Waarom willen we dat en wanneer moet dat geregeld zijn? Als dat helder is, wil de agrarische sector graag kijken wat ze kan doen om te helpen de doelen te halen, maar maatregelen moeten dan wel realistisch, haalbaar en betaalbaar zijn", stelt Rompelberg. "We moeten op basis van maatwerk aan de slag en we moeten verder kijken dan opkoop. Dus ook naar nieuwe technieken en innovatie."

Haalbaar is in de ogen van Rompelberg dat men zich realiseert dat ze in Limburg niet de problemen kunnen oplossen die vanuit het buitenland de grens overkomen. "Maar ook dat we het kunnen hebben over perspectief voor de agrarische ondernemers die door willen en een realistische termijn voor te treffen maatregelen. Investeringen in duurzaamheid moeten ook weer kunnen worden terugverdiend. En als de overheid sneller wil - of meer dan nu haalbaar - dan moet ze financieel bijspringen. Regels en plannen moeten dus een langere houdbaarheidsdatum hebben dan één regeringstermijn."

"Wat we minister Van der Wal verder hebben meegegeven, is vooral dat boeren en tuinders die willen stoppen, dat moeten kunnen doen met een goede regeling", zegt LLTB-vicevoorzitter Thijs Rompelberg.

Tijdens In het bezoek ging de LLTB en de agrariërs dieper in op de thema’s behoud grasland, de noodzaak van maatwerk en de opgaves, in relatie tot de invloed van het buitenland.

Water
LLTB-hoofdbestuurder Peter van Dijck besprak met de minister de opgaves voor waterkwaliteit. In Limburg pakt de agrarische sector samen met het waterschap, de provincie en de LLTB de handschoen op om de oppervlaktewaterkwaliteit te verbeteren, daar waar de landbouwinvloed groot is. "Dat doen we volgens de drie-eenheid meten, maatregelen uitwerken en uitvoeren", legt Van Dijck uit. "We vragen de minister ruimte om via maatwerk aan de gestelde doelen te kunnen werken." Leerpunten uit projecten als 'Meten is weten' om bewustwording te vergroten, kwamen hierbij ook ter sprake.

Naast inzet op het verbeteren van oppervlaktewaterkwaliteit willen de agrariërs ook verder werken aan verbetering van de grondwaterkwaliteit, zoals ze nu bijvoorbeeld al doen in project Duurzaam Schoon Grondwater. "Hiervoor wil de sector toe naar bewustwording en evenwichtsbemesting", zegt Van Dijck. "Ook hier zal een maatwerkaanpak tot betere resultaten leiden dan een generieke aanpak."

Tenslotte onderbouwde Van Dijck dat niet alle waterambities in Limburg gehaald kunnen worden. "Daar waar we een opgave hebben, werken we daaraan. Maar waar water met een slechte kwaliteit de grens over komt stromen, kunnen we dat in Limburg niet oplossen." Hij noemt als voorbeelden de Geul en de Niers.

Voor meer informatie:
LLTB
www.lltb.nl

Publicatiedatum: