Oogst wordt begin december voorzien

Zespri voorspelt 10-15% minder groene en gele kiwi's in 2023

Op 6 oktober jl. werden delen van Nieuw-Zeeland getroffen door een strenge vorstperiode, die lang niet was voorgekomen. De zwaarst getroffen regio's waren o.a. Opotiki, Edgecumbe, Tauranga en Katikati.

Zespri heeft in een verklaring laten weten dat zij nog bezig zijn de gevolgen van de vorstperiode in kaart te brengen, maar dat uit gesprekken met de getroffen telers voorlopig lijkt te leiden tot een daling van 10-15% van de geplande oogst van groene en gele kiwi's voor 2023. De geraamde oogst van Rubyred kiwi's zal waarschijnlijk verminderen met 15-25%.

"Deze cijfers zijn gebaseerd op een berekening van het gewogen gemiddelde per regio en zullen worden bijgewerkt als we meer informatie hebben. Daarna zullen we begin december onze eerste officiële oogstraming voor 2023 aan de sector bekendmaken."

Zespri blijft nauw samenwerken met de NZKGI om ervoor te zorgen dat de juiste zorg beschikbaar is voor de getroffen telers. Er wordt een serie Frost Field Day gemaakt en details over deze evenementen zijn beschikbaar op Canapy. Hier kunnen telers ook hulpmiddelen vinden over hoe zij hun door de vorst beschadigde planten kunnen behandelen en voorzichtig kunnen omgaan met de dreiging van Psa.

Vorige maand vertelde Michael Frank, CEO van Seeka, de grootste kiwiteler in Nieuw-Zeeland in een artikel: "Het is moeilijk de omvang van de schade precies vast te stellen. De bladeren kunnen verbrand zijn, maar de bloemen nog levensvatbaar. We zullen door de bloei heen moeten om een goed beeld te krijgen van de schade. Onze eerste raming van de schade voor Seeka is tussen de 3,5 en 4 miljoen trays."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.