Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aart Blom, FruitPartners Blom:

"Steeds grotere perenaanplant in Polen"

Tholen - De afzet van hardfruit gaat nog niet vanzelf. "Met name de appelverkoop verloopt vrij moeizaam. Alles wat in de actie zit, gaat vlot weg, maar daarbuiten valt het nog niet mee", constateert hardfruithandelaar Aart Blom van Fruitpartners Blom. "Persoonlijk verwacht ik wel dat de inflatie een gunstige uitwerking kan hebben op de verkoop van appelen en peren. Mensen pakken dan toch eerder het 'basisfruit' mee dan de luxeartikelen, maar ik kan tegelijkertijd ook niet zeggen dat het momenteel storm loopt."

"De perenmarkt zien we momenteel wel aantrekken. Ook de veilingprijzen zijn de laatste weken omhoog gegaan. Wel is er een groot verschil tussen de grote en de kleine maatsortering. Prijzen van de 55-65 sortering liggen rond de 60 cent en de dikkere maten worden tussen de 80 en 90 cent verkocht. Tegelijkertijd kom je, als je bij de houtprijzen van het ongesorteerde fruit de koelkosten optelt, nog maar amper uit", aldus de fruithandelaar. "Al met al wordt het de laatste jaren enorm belangrijk dat je goed in de retailprogramma's zit. Hier buitenom wordt het een erg lastig verhaal."

"Met name vanuit Belgiƫ was er lange tijd een groot aanbod kleinere peren. Die moesten eerst geruimd worden en dat gaf lange tijd wat druk op de markt. Inmiddels zijn die grotendeels wel van de markt af. De afzet van de Comice-peren is vanaf het begin goed doorgelopen, in de plukperiode werden die al goed naar Spanje verkocht. Naar Lukassen begint er nu pas wat vraag te ontstaan, maar dat was tot vorige week maar heel rustig. De afzet van Conference is wel redelijk goed doorgelopen. Het blijft toch een kwestie van vraag en aanbod. Zolang met name onze zuiderburen veel peren aanbieden die weg moeten, is het lastig om de prijs omhoog te krijgen."

"Met de peren zijn we toch grotendeels op de export aangewezen. Een zorgelijke ontwikkeling is dat Polen zelf steeds meer peren aanplant. Er werd altijd gezegd dat dit klimatologisch lastig was, maar extreme vorst maken we steeds minder mee en daardoor slaagt men er steeds beter in. Andere jaren was Polen nog weleens aan de markt voor onze peren, maar nu nauwelijks", zegt Aart.

Of er nog een prijsopleving inzit? "November is dan toch de maand waarin het moet gebeuren. In december zie je in aanloop naar de feestdagen traditiegetrouw nooit zoveel beweging op de hardfruitmarkt. Als er stappen gezet moeten worden, is het vaak weer januari", vervolgt Blom. "Vaak heb ik wel een bepaald gevoel hoe de markt zich gaat ontwikkelen, maar dit jaar vind ik het erg lastig inschatten. Gelukkig is zowel de smaak en kwaliteit van het hardfruit goed. Zowel appelen als peren zitten hoog in de suikers. Daar kan het niet aan liggen. Wel is het met de Elstar de vraag of we na de droge, warme zomer deze appelen jaarrond kunnen aanbieden."

Voor meer informatie:
Fruit Partners Blom
Hooiweg 16
4158 LE Deil
Tel: 0345-651311
aart@fruitpartnersblom.nl 
www.fruitpartnersblom.nl