Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

HAK niet langer onderdeel van Russisch moederbedrijf KDV

Neerlands Glorie Groente & Fruit (NGG&F), het moederbedrijf van HAK, is niet langer onderdeel van KDV, het Russische moederbedrijf uit Tomsk. Alle activiteiten van NGG&F maken vanaf heden deel uit van de nieuwe moederorganisatie Flexway, een verzameling van internationale foodbedrijven. Volgens de directie van NGG&F is deze beslissing genomen in het belang van de stabiliteit van de organisatie, met het oog op de huidige geopolitieke situatie en de onzekerheden die daaruit voortvloeien. Daarnaast biedt de overstap aanknopings-punten voor de exportambities van NGG&F. 

Alle activiteiten van NGG&F maken vanaf heden deel uit van de nieuwe moederorganisatie Flexway, een verzameling van internationale foodbedrijven die sinds 2020 gevestigd is in de Verenigde Arabische Emiraten. Flexway is net als KDV in eigendom van grootaandeelhouder Denis Shtengelov, die al ruim 12 jaar buiten Rusland woont. De wijziging is een logische stap, omdat Flexway zo alle internationale foodactiviteiten op één centrale locatie samenbrengt met verschillende foodorganisaties uit onder meer Oost-Europa en Amerika. Dit biedt voor NGG&F kansen als het gaat om het verkrijgen van internationale foodkennis en het verkennen van nieuwe exportmarkten. 

NGG&F zag bij de overname in 2021 in KDV een partner waarmee het verdere synergieën kon realiseren, waardoor de toenmalige eigendomsstructuur de meest logische was. De huidige geopolitieke omstandigheden zorgen voor een nieuwe realiteit, waardoor deze synergieën niet langer aan de orde zijn. 

Binnen huidige mogelijkheden beste oplossing 
Timo Hoogeboom, CEO van HAK: "We hebben een prettige en constructieve samenwerking gehad met KDV, maar gezien de veranderde situatie hebben we de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar een manier om NGG&F los te koppelen van het Russische moederbedrijf, om de stabiliteit van onze organisatie te garanderen en zonder barrières door te kunnen gaan met de uitvoering van onze plantaardige strategie. We waren daarover al enige tijd in gesprek met onze grootaandeelhouder. De overstap naar Flexway is binnen de huidige mogelijkheden de beste oplossing voor NGG&F. Deze beslissing verandert verder niets aan ons bedrijf. HAK blijft HAK en volledig autonoom vanuit Nederland opereren."

Strategie HAK en Neerlands Glorie ongewijzigd 
Met deze aanpassing blijft de ambitie van NGG&F en HAK overeind die gericht is op het uitbouwen van haar plantaardige en groene strategie in Noord-West Europa. De focus ligt hierbij vooral op de Benelux en Duitsland. Neerlands Glorie en HAK zullen daarbij net als voorheen met KDV zowel financieel als operationeel autonoom blijven opereren en verder bouwen aan de missie om mensen te helpen meer groenten en peulvruchten te eten. Hierbij wordt minimaal 85% van alle groenten bij Nederlandse boeren binnen een straal van 125 kilometer geteeld. 

NGG&F heeft alleen lokale bankrekeningen en kredietfaciliteiten en investeringen worden gedaan vanuit eigen middelen. Er zijn geen financiële stromen tussen NGG&F en het moederbedrijf noch de eigenaar en er wordt geen dividend aan de aandeelhouder uitgekeerd. De HAK directie en het managementteam zijn en blijven volledig Nederlands. 

Bron: HAK

Publicatiedatum: