Het Peruaanse Danper kiest ervoor langer op de markt te blijven door de teelt uit te breiden naar andere landen in de regio. Op de jaarlijkse bijeenkomst van managers in de stad Paracas (CADE Ejecutivos 2022) zei directeur Rosario Bazán dat het bedrijf al in 2019 was begonnen met de teelt van avocado's in Colombia in samenwerking met een commerciële partner.

Bazán legde uit dat ze met de teelt op Colombiaanse bodem jaarrond avocado's kunnen aanbieden. In Peru wordt dit fruit voornamelijk in de tweede helft van het jaar geoogst, al wordt er wel geprobeerd om in het eerste semester avocado’s te oogsten in de bergen om in bepaalde maanden de impact van lagere prijzen door het grote aanbod op de internationale markt te compenseren.

"Dit jaar gaat het niet zo goed op de avocadomarkt, want de consument let op zijn budget en de aanvoer op de internationale markt is groot. Als we allemaal tegelijk product aanbieden, daalt de prijs", zei de directeur, die aan zakenkrant Gestión vertelde dat Danper onderzoekt of het ook in Ecuador avocado's en blauwe bessen kan telen. Het bedrijf zoekt ook naar mogelijkheden om het paprikaseizoen te verlengen.

Minder investeringen in Peru
Bazán vertelde ook dat het Peruaanse overheidsbeleid particuliere investeringen momenteel niet stimuleert. Daarom zijn de investeringen in de AGF-sector – en ook die van Danper – de afgelopen twee jaar verminderd.

"Nu is de daling in investeringen niet meteen merkbaar, omdat we percelen oogsten die enkele jaren geleden zijn aangelegd en die nu in volle productie komen", zei ze. Toch erkende de directeur ook dat er nog steeds mogelijkheden zijn om te investeren in bepaalde gebieden en gewassen, zoals artisjokken in de bergen.

Vooruitzichten
Tegen het einde van 2022 denkt Danper zijn omzet met ongeveer 20% te verhogen in vergelijking met 2021, toen het ongeveer $ 255 miljoen factureerde. Het plukt daarmee de vruchten van de investeringen die het tot twee jaar geleden heeft gedaan. Ook volgend jaar zal nog groei worden opgetekend, maar daarna wordt de toekomst iets onzekerder. 

Bron: gestion.pe