Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse pitloze druiven eisen hoofdrol op aan einde van seizoen

Sinds ongeveer twee weken is er in Europa een groeiende vraag naar pitloze druiven en het Italiaanse fruit is daarbij zeer in trek als enige nog beschikbare product van Europese bodem. "We hebben moeten wachten tot het einde van het seizoen om die typische levendigheid in de afzet te zien die we doorgaans gewend zijn", zegt Donato Fanelli, een teler uit Apulië en lid van de Italiaanse Druivencommissie. 

"Hoewel de sociaal-economische en geopolitieke situatie de verkoop heeft vertraagd en de prijzen naar beneden heeft getrokken, hebben de pitloze rassen steeds de voorkeur gehad op de traditionele druiven. Maar sinds eind oktober zijn de prijzen weer naar een fatsoenlijk niveau teruggekeerd en ze zijn misschien zelfs iets hoger dan een paar jaar geleden. We hebben het over € 2,50 per kilo, met pieken tot € 3,50."

We vroegen Fanelli wat aan de basis ligt van dit plotselinge herstel van de interesse in Italiaanse druiven. "Vanaf november worden de Europese markten meestal overspoeld met druiven uit Zuid-Afrika, Chili en Brazilië. Dit jaar zagen we de eerste trossen pas na de eerste week van november in de schappen verschijnen. De teelt en de planning van programma’s voor overzeese druiven heeft vertraging opgelopen en daarenboven zijn de prijzen met ongeveer 30% gestegen ten opzichte van 2021. Dat maakt de bevoorrading er niet gemakkelijker op. Italiaanse bedrijven maken gretig gebruik van die interessante en laatste afzetmogelijkheid. Over een paar dagen zullen de meeste telers hun seizoen wel afronden, maar er zijn er ook die door zullen gaan tot het einde van de maand met product in de koelopslag."

En wat met het Italia ras? "De Italia druif, een ras met pitjes, is altijd ons paradepaardje geweest, maar nu beleeft het niet zijn beste tijden. De afgelopen maanden, maar eigenlijk ook al jaren, zien we de consumentenvoorkeur verschuiven naar pitloos. De Italia druif heeft momenteel twee markten: enerzijds blijft er een markt voor het product van extra kwaliteit – deze druif wordt nog zeer gewaardeerd, al dalen ook hier de verkoopcijfers –, en anderzijds is er de massale productie die naar de wijnpersen wordt afgeleid, zeker dit jaar met de uitdagende weersomstandigheden. Maar ik geloof wel dat er voor kwaliteitsdruiven van het Italia ras een herstel in de consumptie zit aan te komen tijdens de feestdagen." 

Publicatiedatum: