Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KCB start evaluatie van het structureel toezicht en de indelingssystematiek

Bij de marktdeelnemers van Groenten en Fruit (G&F) in Nederland voert het KCB steekproefsgewijs onaangekondigde controles uit op de naleving van de EU-handelsnormen voor groenten en fruit. Deze controles vinden volgens een bepaalde systematiek plaats, die Structureel Toezicht (ST) wordt genoemd. De controles vinden plaats op locaties van handelsbedrijven, sorteer- en pakstations, logistieke dienstverleners en op teeltbedrijven. Het aantal bezoeken per locatie hangt af van verschillende risicofactoren en van de grootte van het bedrijf. Uitgangspunt hierbij zijn de wettelijke eisen bepaald in de EU-verordening 543/2011, zo meldt het KCB.

De systematiek ST wordt sinds 2009 toegepast bij het indelen van alle G&F-locaties in Nederland. De huidige systematiek is in 2017 voor het laatst aangepast. De veranderende handelsstromen en logistieke processen in de sector en de vraag of het huidige ST nog voldoet aan de gestelde eisen en doelstellingen zijn voor het KCB aanleiding om de werking van het ST te evalueren. Onderzocht wordt waar verbeterpunten en aanpassingen in het ST mogelijk zijn.

Enquête evaluatie ST
Half november ontvangen alle G&F-bedrijven waar ST-controles plaatsvinden een enquête waarin men een mening kunt geven over de uitvoering van het ST op het bedrijf en over de te hanteren risicofactoren binnen de systematiek ST. Aanvullend op deze enquête bezoekt het KCB ook meerdere bedrijven om de ervaringen in de praktijk te horen. 

Bron: KCB

Publicatiedatum: