Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Broccoli, bloemkool, ui, artisjok en wortel

Door droogte valt groenteareaal in Sevilla terug van 1.700 naar 200 hectare

Het weer laat zijn sporen na in de Andalusische tuinbouw en de groenten in de buitenteelt zijn het grootste slachtoffer. Van de gebruikelijke 1.700 hectare aan bloemkool, broccoli, ui, artisjok en wortel in deze tijd van het jaar in de Beneden-Guadalquivir blijven er dit seizoen slechts ongeveer 200 ha over. "En bovendien zijn de gewassen van zo'n lage kwaliteit dat ze niet geschikt zijn voor de versmarkt, en niet eens voor de verwerkende industrie", zei Diego Bellido, verantwoordelijke verwerkte groenten bij telersvereniging Coag, in een verklaring aan de media. "De telers hebben gewoon geen water om de gewassen te irrigeren. De droogte en de hoge temperaturen zijn grote schade aan het aanrichten."

Bellido wijst erop dat de aanhoudend hoge temperaturen van september tot nu problemen veroorzaken. "Het gewas ontwikkelt zich niet op dezelfde manier. Het is van slechte kwaliteit en is niet aantrekkelijk voor de markt. Het komt al tot bloei, waardoor het ook niet optimaal is voor de verwerkende industrie. De hele oogst gaat verloren."

"We hebben het over een perfecte storm. Eieren en melk zijn bijvoorbeeld ook al veel minder beschikbaar. Telers zoeken grond in andere gebieden waar meer water voorhanden is, wat bijkomende kosten genereert. De provincie Sevilla heeft een enorm probleem", zei hij. "De consument zal zeker de gevolgen zien, want de verkoopprijs van al deze gewassen zal stijgen."

Bron: europapress.es

Publicatiedatum: