Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Record export blauwe bessen Oekraïne ondanks oorlog

Volgens analisten van EastFruit hebben de Oekraïense telers van blauwe bessen met de export in 2022 een nieuw record bereikt, ondanks de invasie van Rusland en de schade die werd toegebracht aan de teeltbedrijven in de centrale en noordelijke gebieden van het land.

De totale export van blauwe bessen uit Oekraïne was in 2022 hoger dan 2500 ton, 1,5 keer zo veel als in 2021. Het record daarvoor stamde uit 2019, het huidige record lag 11% hoger. De export naar Wit-Rusland is hierin nog niet meegerekend. Dit land was tot 2022 een van de grootste markten voor blauwe bessen uit Oekraïne.

Van oudsher is Polen de grootste markt voor blauwe bessen uit Oekraïne. In 2022 importeerde Polen 2,2 keer zoveel als in 2021 en het exportvolume kwam uit op 1350 ton per seizoen. Dat betekent dat meer dan 50% van alle blauwe bessen naar Polen werden verzonden. Tegelijkertijd is Polen slechts een doorvoerpunt naar andere Europese landen, aangezien de export van blauwe bessen uit Polen ver boven het exportvolume vanuit de Oekraïne uitkomt.

Andere grote importeurs van blauwe bessen uit Oekraïne, zoals Nederland, het VK en Moldavië, hebben hun volumes ook flink verhoogd: met 80%, 68% en 2,4 keer respectievelijk. Voor het eerst zijn er ook ladingen verzonden naar Spanje, Duitsland, Georgië en Finland. Maar de export per vliegtuig naar landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië en Singapore ging niet door vanwege de Russische militaire agressie.

Bron: www.east-fruit.com

Publicatiedatum: