Een Israëlische exporteur voor Rusland blijft manieren vinden om voorverpakte groenten voor Russische borscht te leveren aan consumenten op die markt, ondanks wereldwijde sancties vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne. BeFresh, gevestigd in Tel Aviv, Israël, is een importeur en exporteur van groenten en fruit en beschrijft zichzelf als de belangrijkste leverancier voor Rusland in de afgelopen vier jaar. De handelsomstandigheden zijn echter uitdagend en ze hebben hun handel moeten uitbreiden naar Griekenland, Cyprus, het Midden-Oosten, Japan, de VS en Oost-Europa.

Volgens CEO Oksana Goldenberg maken ze gebruik van de lessen die zijn geleerd van eerdere EU-sancties tegen Rusland in 2014, om betalingssystemen te vinden en de benodigde voedingsmiddelen te sturen.

"BeFresh heeft een strategisch partnerbedrijf in Rusland. Wij zijn de enige Israëlische exporteur die in Rusland oplossingen kan leveren voor herverpakking en logistiek. In Rusland werken we met ons partnerbedrijf aan allerlei projecten. Hieronder valt de promotie van speciale producten zoals een groentepakket voor het maken van borscht (Russische soep) met twee aardappelen, een wortel, een biet, een ui en een zakje kruiden. Op de verpakking staat dan ook de bereidingswijze.

"We werken ook aan een verpakkingsproject voor producten die het op onze lokale markt niet goed doen qua maten en kleuren. We verpakken ze in een speciale verpakking, vergelijkbaar met wat er in Europa op de markt is, en verkopen dat dan op de Russische markt. Zo maximaliseren we de verkoop van alle telers. Wij zijn het enige bedrijf dat dit vernieuwde product naar Rusland brengt. Dit project staat nu echter in de ijskast omdat de Russische consument het momenteel moeilijk heeft. Dergelijke producten zijn een beetje duur geworden, maar we zien wel kansen in de nabije toekomst," legt Goldenberg uit.

Ze vertelt over de contracten die BeFresh heeft. Het bedrijf verkoopt citrus, avocado's, mango's en granaatappels uit Peru, Kenia en Zuid-Afrika rechtstreeks aan Russische voedselketens. De paradepaardjes van het bedrijf zijn radijsjes - 7.000 ton, wortelen - 15.000 ton, paprika's - 6.000 ton, avocado's - 3.000 ton, selderij - 3.500 ton, aardappelen - 2.000 ton, en meer producten zoals granaatappels, kaki's, aubergines, citrus, mango en meer.

"Daarom investeert ons bedrijf ook in gewassen en telers en exporteurs, De producten gaan daarna naar Rusland, Griekenland, Cyprus, het Midden-Oosten, Japan, de VS, Oost-Europa en ook naar de lokale markt."

BeFresh CEO Oksana Goldenberg

"Wat betreft de oorlog in Oekraïne waren we eerst allemaal geschokt door de situatie, omdat dit veel druk legde op de financiële zaken van onze Russische klanten, en er waren problemen met de betalingen. In 2014 was er een grote crisis in Rusland toen de westerse landen onder leiding van de Europese Unie en de Verenigde Staten economische sancties tegen Rusland instelden. De crisis trof ook de Israëlische export."

"Toen hadden we meer volumes dan nu en wij waren een van de weinige bedrijven die ondanks alle crises vanuit Israël naar Rusland bleven exporteren. We wisten hoe we de valuta-problemen met allerlei financiële instrumenten moesten opvangen. Veel andere Israëlische exporteurs verminderden hun export naar Rusland, terwijl wij gewoon doorwerkten. Alle kanalen vanuit Europa naar Rusland werden geblokkeerd. Dit opende een venster voor die concurrenten die de Russische markt ook wilden betreden, zoals de Turken, Egyptenaren, Iraniërs en Marokkanen. Door deze concurrentie daalde de vraag naar Israëlische producten," stelt Goldenberg.

"De oorlog in Oekraïne heeft financiële transacties met Russische klanten moeilijker gemaakt, maar wij lossen dit op verschillende wijzen op. Ondanks alles weten we altijd een financiële oplossing voor de teler te bewerkstelligen. Alle financiële problemen in Rusland zelf zijn opgelost, hoewel er soms nog problemen zijn met het overmaken van geld, omdat de Israëlische banken allerlei strenge tests hebben ingevoerd. Maar let op: dit is hoe het er vandaag voor staat! Sinds het begin van de oorlog is de handel met Oekraïne gestopt, omdat er geen zekerheid is dat het geld echt zal worden betaald. Bovendien is ook de haven van Odessa geen optie meer. We zijn op zoek gegaan naar andere bestemmingen, zoals Europa, via onze dochteronderneming BeFresh (Europa). Vanwege de ingewikkelde situatie op de Russische markt richten we ons op andere bestemmingen," aldus Goldenberg.

Hogere vrachtprijzen, sterke shekel
Ze voegt hieraan toe dat de uitdagingen voor Israëlische exporteurs worden verergerd door een sterke shekel. Dat creëerde een lastige situatie, omdat het zowel de exporteurs als de telers benadeelde wanneer klanten Amerikaanse dollars overmaakten en die zij dan moesten omwisselen in de sterkere lokale munt.

"Door de verminderde vraag uit Rusland gaan de vrachtprijzen omhoog. In Israël weten we dat alles, hoe dan ook, duur is. Daarom kunnen allerlei concurrenten uit andere landen de Russische markt nu ook benaderen. Het is erg moeilijk om de wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden wanneer de shekel sterker wordt en alle diensten die we nodig hebben in prijs stijgen. Dit geldt ook voor het zeevervoer, maar de laatste maanden zien we dat de Amerikaanse dollar sterker wordt in Israël, maar zwakker in Rusland. Door deze effecten op de Russische markt kan de vraag soms groot en soms klein zijn."

Voor meer informatie:
Oksana Goldenberg
BeFresh
Tel: +972 (0) 722555135
office@befreshcorp.net 
www.befreshcorp.net